Direct door naar content
“Goalball is meer dan een balletje rollen” afbeelding nieuwsbericht

“Goalball is meer dan een balletje rollen”

16 mei 2019

Celeste Troost (20) heeft zeven jaar geleden goalball ontdekt als haar sport. In het begin vond ze het nog niet zo spannend, maar toen ze het spel echt doorkreeg werd ze enthousiast. Nu bepaalt goalball haar drukke leven en doet ze alles om haar sport te promoten. 

Celeste is zeer slechtziend, maar in het dagelijks leven en bij haar studie Computer Science and Engineering aan de TU Eindhoven heeft ze daar weinig hinder van. “Ik ben gewoon een normale student en woon zelfstandig. Bepaalde dingen kosten meer energie of tijd. Soms kan ik bepaalde dingen niet lezen op het bord”, vertelt ze. 

Eerste echte sport
Qua sport heeft ze al van alles gedaan, zoals turnen en dansen. “Maar dat was eigenlijk niet lang of vast. Goalball is eigenlijk de eerste sport die ik echt langer doe.” Ze was daar op gekomen toen ze bij een Ski-dag voor mensen met een visuele beperking in gesprek raakte met iemand van de organisatie. “Hij stuurde uiteindelijk een mailtje rond dat ze nieuwe jeugdsporters zochten voor goalball. Op die manier heb ik het geprobeerd, want ze zochten jeugd om mee te doen aan een toernooi in Zweden. Dat trok mij wel. Zo ben ik blijven hangen.” 

Eigenwijs
Ze geeft toe dat ze het in het begin niet had verwacht dat ze het lang zou blijven doen. “Voor ik er heen ging weigerde ik eigenlijk al gehandicaptensport te gaan doen want ik was een eigenwijze puber die gewoon wilde meedoen met het gewone leven. Ik heb de sport heel lang niks gevonden, want ik kon ook nog niet zoveel. Het was meer zitten op de grond en een balletje rollen. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik de sport leerde kennen en ik doorkreeg dat het meer was dan een bal rollen.” 

Uitdagend en tactisch
Volgens Celeste is goallball niet te vergelijken met een andere sport. “Er is natuurlijk ook geen tegenhanger van. Het is een teamsport dus je doet alles samen. Dat vind ik ook leuk hieraan. Het is verder ook een uitdagende en tactische sport. Dat alles gecombineerd trekt mij heel erg in deze sport.” 

Breed doel
Bij goalball speel je met teams van drie. Gezamenlijk verdedig je een doel van negen meter breed en probeer je te scoren bij de tegenpartij. Celeste is van die drie vaak de middelste speler. “Die middenspeler is vooral verdediger. Dat vind ik ook het allerleukste, want ik heb ook een behoorlijk bereik.” 

Proberen
Goalball heeft Celeste een groot gevoel van vrijheid gegeven en ze is er ook zelfstandiger door geworden. Het mooiste van de sport vindt ze het sociale aspect. “Ziende mensen kunnen ook goalball spelen, daardoor heb je ook contact met mensen zonder beperking.” Het is daardoor volgens haar ook echt een unieke sport. “Je moet het gewoon een keer proberen om te weten wat het is!” Kijk in de sportzoeker waar dat kan. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: