Direct door naar content
Teguise is dol op waterpolo afbeelding nieuwsbericht

Teguise is dol op waterpolo

23 mei 2019

Teguise van Hyfte (12) ontdekte vorig jaar door een vriendinnetje de sport waterpolo. Haar moeder Linda ziet nu dat waterpolo echt de sport voor Teguise is. “Ze houdt niet zo van netjes zwemmen, maar dat hoeft niet bij waterpolo.”

Teguise, die het Syndroom van Down heeft, probeerde eerder judo al uit. Maar dat paste toch niet zo bij haar. “Daar heeft ze niet de rust voor”, zegt haar moeder Linda. Via de moeder van een vriendinnetje van Teguise hoorde ze over zwemclub De Reuring in Noord-Scharwoude de buurt die een G-waterpoloteam begon. “Wij wonen zelf in Sint Maartensvlotbrug, dat is twintig minuten rijden van het zwembad af.” 

Snel zwemmen
Bij dat nieuwe G-team kon Teguise haar nieuwe sport een paar keer proberen. Ze vond het gelijk heel erg leuk. Tijdens de zwemles zag Linda al dat Teguise zwemmen heerlijk vindt, maar het netjes zwemmen vond ze daar minder leuk. “Luisteren vond ze daar ook wat moeilijk. Bij waterpolo maakt het niet uit hoe ze zwemt en of je netjes vissenstaart maakt. Ze kan daar gewoon lekker gaan. Ze wil vooral zo snel mogelijk zwemmen.” 

Partijtjes
Tijdens de training is ze dan ook vooral lekker een uur bezig in het water. “En dat vindt ze heerlijk! Ze doen van alles: soms moeten ze iets opduiken van de bodem of ze leren hoe ze met een bal borstcrawl moeten zwemmen. Ze eindigen ook altijd met een partijtje. Dan worden ook de echte regels uitgelegd. Ze leren wel wat wel en niet mag om de bal af te pakken.”

Fanatiek is Teguise in het water zeker ook, ziet haar moeder. “Ze heeft een turbo van heb ik jou daar! Wat zij met haar voeten doet weet ik niet, maar ze gaat er in ieder geval als een speer mee.” 

Gemengd team
Het team van Teguise is een gemengd team van jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot 17. De begeleiding houdt goed rekening met alle verschillen in de groep. “Soms als Teguise even geen zin heeft dan nemen ze haar apart en doen ze even iets anders met haar. Ze laten haar dan even een beetje gaan.” 

Haar ouders zijn blij dat Teguise nu een sport heeft gevonden. “We vinden het erg belangrijk dat zij sport, maar we merken nu ook dat ze het zelf vooral heel erg leuk vindt om te doen.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: