Direct door naar content
MS en sport: een belangrijke combinatie  afbeelding nieuwsbericht

MS en sport: een belangrijke combinatie

30 mei 2019

Als je Multiple Sclerose (MS) hebt, kun je veel dagelijkse beperkingen en klachten bestrijden met sporten en bewegen. Door te sporten verhoog je immers je weerstand, neemt je kracht toe en voel je je minder moe. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje waarmee je veilig kunt beginnen met sporten. 

Elke sport geschikt
Eigenlijk is elke sport geschikt voor mensen met MS. Natuurlijk hangt de sportkeuze wel af van je eigen mogelijkheden en interesses. Kun je veel en heb je nog geen grote beperkingen? Denk dan eens aan fietsen of roeien. Indien je wat minder kunt, kan je denken aan sporten zoals zwemmen en aquajoggen. 

Het belangrijkste is vooral dat je een sport kiest die bij je past. Als je iets leuk vindt zul je het vast en zeker langer volhouden! 

Balans en coördinatie zijn belangrijk
MS kan voor problemen met je balans en coördinatievermogen zorgen. Wie dit wil tegengaan. kan een sport zoals Tai Chi eens proberen. Daar draait immers alles om evenwicht en balans.

Neem de signalen van je lichaam serieus

Eigenlijk geldt dit voor elke sporter. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert en stopt op het moment dat het niet meer gaat. Probeer wel in beweging te blijven, maar doe dat op een rustige manier. 

Beginnen met sporten is al een hele stap, dus maak het niet te gek. Houd rekening met je mogelijkheden en zorg er vooral voor dat je er plezier aan beleeft! 

Kies voor sporten in een groep

Heb je nooit eerder gesport of vind je het toch een beetje eng om ermee te beginnen? Kies dan voor een sport die je kunt beoefenen in een groep. Zo sleur je elkaar er doorheen. 

Als je in een reguliere groep gaat trainen, vertel je sportmaatjes en trainer dan over je ziekte. Zodoende kunnen ze rekening met je houden. 

Wist je trouwens dat sommige clubs of sportscholen zelfs speciale groepen voor mensen met MS hebben? Een win win situatie! In de sportzoeker kun je op zoek gaan naar een sportlocatie bij jou in de buurt. Wanneer begin jij met sporten? 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: