Direct door naar content
Uniek onderwaterparcours voor duikers met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Uniek onderwaterparcours voor duikers met een beperking

23 mei 2019

Al een paar jaar liep Frans Lobbe, oprichter Red Lobster Divers, met het idee rond om een onderwaterparcours te maken voor onder andere mensen met een visuele beperking. En dit parcours is nu bijna gerealiseerd in Bakel.

De stichting Red Lobster Divers is opgericht in 1995 en zet zich in voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking kunnen bij de Red Lobster Divers duikles krijgen. Om duiken voor iedereen toegankelijk te maken. Welke beperking kan zeer uiteenlopend zijn, van een visuele beperking, rolstoel gebonden zijn, autisme, down syndroom of een andere beperking, onder water zijn is heerlijk stil, geen prikkels en kost minder kracht. Natuurlijk is duiken niet zonder risico’s. Daarom wordt iedereen begeleidt door begeleiders met een gespecialiseerd duikbrevet. Maar ook de deelnemers kunnen een aangepast duikbrevet halen, dat kan betekenen dat je niet met 1 buddy maar twee of drie mensen moet duiken, om zo op elkaar te kunnen passen en elkaar te helpen. De Red Lobster Divers geeft wekelijks lessen in verschillende zwembaden in Zuid Oost Brabant.

Buitenparcours

De Red Lobster Divers gaan ook regelmatig buiten duiken en samen op duikvakanties. Maar voordat je gaat duiken in de zee van een tropisch land, waar onder water prachtige kleuren en natuur te zien is, kun je beter eerst in ons land al wat oefenen. Maar hier duiken in een plas of een meer levert meestal alleen een saai grijs zicht op. Vandaar dat er plassen zijn waar onder water een gezonken schip te vinden is, of een heuse beelden tuin. En dat was ook de wens van de Red Lobster Divers. Bij Bakel ligt de zandafgraving die in de volksmond ‘t Zuth wordt genoemd. Een populaire duikplaats, die al door veel duikverenigingen ontdekt is. Een ideale plek om de droom van het onderwaterparcours te realiseren. Eric Kuipers, hovenier uit Oosteind is de vader van Lucas. Lucas heeft een spierziekte en duikt ook bij de Red Lobster Divers, zijn vader heeft ook zijn brevetten gehaald zodat hij met zijn zoon kan duiken. Want ook dat doen de Red Lobster Divers, les geven aan vaders, moeders, broers en zussen of andere begeleiders van de deelnemer, zodat ze samen veilig kunnen duiken. Eric wist de hand te leggen op prachtige ornamenten uit het oude gemeentehuis van Oosterhout en van de oude Kloosterkerk van Catharinadal,  deze schonk hij aan de duikschool. Ook regelde hij het vervoer, terwijl dat nog niet zo makkelijk was aangezien sommige brokstukken honderden kilo’s wegen. Alsof dat nog niet genoeg was ontwierp Eric Kuipers ook nog het onderwaterparcours.

Onderwater speeltuin

Naast de prachtige ornamenten en brokstukken uit Oosterhout, staat er nu onder water ook een heuse speeltuin. Buizen waar je doorheen kunt zwemmen, een wip waar je op kan wippen en je kunt glijden vanaf de glijbaan. En alles uiteraard veilig, zonder scherpe randen. Ook voor andere duikers zal het een bijzonder leuke plek zijn om eens te bezoeken. Het onderwaterparcours is niet alleen leuk voor mensen, maar ook zeker goed voor de planten en vissen in het water. Zo legt Frans Lobbe uit, “de ornamenten vormen een hard substraat waarop planten kunnen groeien. Planten produceren zuurstof en verbeteren zo de omgeving voor vissen en andere onderwaterdieren”. Het onderwaterbelevingsparcours is bedacht voor mensen met een visuele beperking, zij kunnen op de tast hun weg door het parcours vinden. De diepte varieert van 10 tot 15 meter en is 160 meter lang. Voordat de deelnemers onder water gaan krijgen ze een maquette om samen met de begeleiders een duikplan te maken. Door deze maquette kan een duiker met een visuele beperking zich ook goed voorbereiden op de duik.

Niet eenvoudig

Het was nog niet zo eenvoudig om de zware elementen naar Bakel te krijgen, maar zeker ook niet om ze in het water te krijgen. Hulp kwam van de Koninklijke Landmacht. Via Gerrit Versteeg, een van de vaste begeleiders in de Tongelreep, kwamen we in contact met een duiker peloton van de Landmacht. Zij kunnen, vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid,  stichtingen en organisaties ondersteunen en zich inzetten voor mensen met een beperking. Zij gebruikte deze gelegenheid ook als oefening en gingen aan de slag om de grote ornamenten onder water te plaatsen. Een bijzonder stukje historie onder water is gecreëerd, een plek waar vele duikers met of zonder beperking nog lang van kunnen genieten. Heeft u ook nog een bijzonder beeld staan wat in deze onderwater tuin niet zal misstaan, neem dan even contact op, want de Red Lobster Divers willen blijven vernieuwen en uitdagen. Bent u benieuwd naar duiken als sport? Zoek dan eens op www.unieksportenbrabant.nl.

Meer info? www.redlobsterdivers.nl

 

Door: Gillian de Bart.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: