Direct door naar content
Boksen in een rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Boksen in een rolstoel

27 mei 2019

Je ziet het misschien niet vaak: twee boksers in een rolstoel. Toch zijn er steeds meer beoefenaars van het rolstoelboksen. En zij willen dolgraag naar de Paralympische Spelen. Maar daarvoor is eerst erkenning nodig. De sport staat de komende jaren immers nog niet op het Paralympische programma. 

Zowel in Nederland als in het buitenland wordt er hard aan de weg getimmerd wat rolstoelboksen betreft. In mei werd er in Canada zelfs een speciaal evenement voor rolstoelboksers georganiseerd. "Boksen in een rolstoel kan prima. Alles valt aan te passen, inclusief de wedstrijden. En het is nog veilig ook", vertelde coach Peggy Mayers van het Canadese Salmon Arm Gym. 

Mayers is druk bezig met het schrijven van geschiedenis, want ze doet er alles aan om erkenning voor de sport te krijgen in Canada. "Ik voelde dat er nog iets miste binnen onze sport. Dat was het rolstoelboksen. Daarom ben ik ermee begonnen binnen onze club. Inmiddels schrijven we geschiedenis met de organisatie van evenementen en dergelijke."

Voor iedereen
Volgens Mayers kan iedereen met de sport beginnen. "Of je nu in een rolstoel zit vanwege een amputatie, een ernstig ongeval of juist hersenschade: rolstoelboksen is voor iedereen. We doen er alles aan om het bekender te maken. In Canada, maar eigenlijk wereldwijd. Ze moeten oppassen bij het organisatiecomité van de Paralympische Spelen. Want wij - de rolstoelboksers - komen er aan", besluit ze. 

In Nederland is de sportschool No Limits in Niewerker aan de IJssel al langer bezig met boksen in een rolstoel. Lees daar dit artikel over.  Bekijk ook deze demonstratie in die sportschool:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: