Direct door naar content
Basketbal met extra aandacht bij Batouwe afbeelding nieuwsbericht

Basketbal met extra aandacht bij Batouwe

05 juni 2019

Basketbalvereniging Batouwe in Bemmel heeft sinds drie jaar een speciaal team voor iedereen die een beetje extra aandacht nodig heeft: het TopTeam. Trainster Anne-Milou ziet dat de groep het afgelopen jaar sterk gegroeid is naar twintig spelers. Het sociale aspect en het groepsgevoel is het belangrijkste.

Bij voetbal en hockey zie je al langer speciale teams voor kinderen met onder andere autisme. “Er was een moeder die al bij de club zit, maar voor haar zoontje met autisme was er nog geen team. Zij is rond gaan vragen om te helpen bij het opzetten. Zo kwam ze bij mijn vader terecht en die wilde dat graag doen. Hij heeft mij er ook bij betrokken”, vertelt Anne-Milou die behalve trainster ook het eerste aanspreekpunt is. 

Hulp Uniek Sporten
Het loket van Uniek Sporten regio Arnhem hielp Basketbalvereniging Batouwe vervolgens op weg om het team voor autisme basketballers te starten. “We zijn toen bij een club in Rosmalen gaan kijken, waar ze al drie g-teams hadden. Daar kregen we ook de tip om de teams in niveau op te splitsen. Via Uniek Sporten hebben we ook een korte trainerscursussen kunnen volgen”, zegt de trainster die zelf al een pedagogische achtergrond heeft. 

Twee groepen
Het TopTeam van Batouwe is opgedeeld in twee groepen: van 7 tot 10 en een groep ouder. “Voor kinderen jonger dan zeven is het wat lastiger om te scoren omdat de basket te hoog is. In de oudere groep is de oudste 36. Dat is wel een groot verschil, maar dat gaat wel goed samen. Soms verzorgt iemand van de ouderen een deel van de training zodat ze ook echt met elkaar bezig zijn om echt dat teamgevoel te krijgen.”

Vijf tegen vijf
Het team is voor iedereen die wat extra aandacht kan gebruiken bij het sporten. “We hebben dat niet echt vastgesteld op een doelgroep, maar we merken dat vooral kinderen met autisme bij ons binnenkomen.” Ze merkt dat basketbal eigenlijk een hele geschikte sport is voor deze kinderen. “Het is wat kleinschaliger omdat we vijf tegen vijf spelen. De regels zijn heel erg duidelijk. Dat maakt het overzichtelijk.”

Het sociale aspect is tijdens het basketballen heel erg belangrijk. “Wij zorgen ook dat ze met elkaar bezig zijn. We kunnen individuele afspraken maken, leggen dit aan de groep uit en dat snappen ze ook echt. Dat individuele aspect kunnen ze aan werken en daardoor begrijpen ze ook heel goed dat ze met zijn allen in een team zitten. We vinden het belangrijkste dat iedereen plezier heeft op zijn of haar niveau.”

Meer zelfvertrouwen
Anne-Milou ziet dat kinderen sociaal ook groeien binnen de groep. Dat vindt ze nog steeds het mooiste. “Ze komen allemaal uit de regio Bemmel maar ze gaan veel verder naar school met de taxi, vriendjes wonen ver weg. We zien dat ze elkaar hier ontmoeten maar ook buiten het basketbal gaan afspreken. Je ziet gewoon dat als ze een compliment krijgen of als ze beter worden dat ze meer zelfvertrouwen krijgen. Dat kunnen ze in het dagelijkse leven goed gebruiken.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: