Direct door naar content
Alleen sporten of in een gemengde groep? afbeelding nieuwsbericht

Alleen sporten of in een gemengde groep?

28 augustus 2020

Alleen sporten of dat juist samen sporten? Iedereen, met of zonder beperking, heeft daarin zijn eigen voorkeur. Uit onderzoek van Nivel blijkt dat mensen met een lichte verstandelijke beperking het liefst samen met sporters zonder beperking actief zijn. Hoe is dat bij jou? 

Nivel vroeg mensen met een licht verstandelijke beperking en hun familieleden naar ervaringen, belemmeringen en ideeën voor mogelijke oplossingen. De deelnemers aan het onderzoek beoefenen een individuele sport- of bewegingsactiviteit (zoals bijvoorbeeld dansen, yoga, zwemmen, fitness en fietsen) en kiezen minder vaak voor een team of competitiesport.

Erbij horen
Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is sporten vooral belangrijk om lichamelijk gezond te blijven en om energie kwijt te raken. Maar ze sporten ook omdat ze het gezellig vinden. En juist dat is ook meteen de belangrijkste uitkomst van het onderzoek: mensen met een LVB sporten het liefst zelfs samen met sporters zonder beperking. Het gevoel dat ze ‘erbij’ horen is voor hen namelijk erg prettig. 

Toegankelijkheid vergroten
Toch is het meedoen met reguliere sporters niet altijd en voor iedereen mogelijk. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het niveau van sporten, maar ook met het reactievermogen van mensen met een licht verstandelijke beperking. In het onderzoek zijn er verschillende oplossingen genoemd om de toegankelijkheid van reguliere groepen te vergroten. 

Die hebben vooral te maken met informatievoorziening, de (verbetering van) de kennis en kwalificaties van trainers en begeleiders, de laagdrempeligheid va de lessen, (betere) informatievoorziening en de verbetering van financiële ondersteuning van de gemeenten voor sport en vervoer.

Neem een kijkje!
Per regio en sportvereniging kan hier op basis van het onderzoek langzaam maar zeker aan gewerkt worden. In de tussentijd is het voor mensen met een licht verstandelijke beperking natuurlijk altijd mogelijk om gewoon eens een kijkje te nemen bij een reguliere sportles. Wie weet is het bij jou in de buurt allemaal op orde! 

Meer informatie over het onderzoek is op de website van Nivel te vinden: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: