Direct door naar content
CP? Train dan op maat!  afbeelding nieuwsbericht

CP? Train dan op maat!

08 juli 2019

Als je Cerebrale Parese (CP) hebt dan zul je waarschijnlijk vaak horen dat het beter is om niet te sporten, of dat je voorzichtig moet zijn. Dat klopt! Bij CP is het belangrijk om te trainen op maat. Dat betekent overigens niet dat je helemaal niet kunt trainen. Sterker nog: je moet het gewoon doen! 

Wel kan spasticiteit de mogelijkheid tot het bewegen soms nadelig beïnvloeden. Dat is ook een van de redenen waarom je goed moet opletten. Reflexen worden bijvoorbeeld versterkt, waardoor de uitvoering en ontwikkeling van de motorische vaardigheden wordt belemmerd. Bij competitieve sporten en bij stress kunnen spasmen versterken. Toch hoeft spasme tijdens het sporten niet erg te zijn, zolang het na het sporten maar weer afneemt. 

Goede ademhaling
Het is daarom wel belangrijk om in eerste instantie een sportmedisch onderzoek te doen. Zodoende kun je eventuele risico's uitsluiten. Is alles in orde? Dan kun je vaak al gauw begonnen aan een (nieuwe) sport. Wel is het belangrijk om rekening te houden met goede ademhaling en begeleiding tijdens het sporten. 

Trainers 
Wellicht kan er iemand uit je omgeving een keer mee naar de eerste les, of zijn er de nodige hulpmiddelen bij de club. De meeste clubs hebben de zaken wat dat betreft prima geregeld. Trainers en begeleiders zullen je bovendien uitdagen en laten zien dat je steeds meer kunt. 

Sporten die (vooral) geschikt zijn voor mensen met CP zijn onder andere CP-voetbal, racerunnen, boccia, zitvolleybal, roeien, zeilen, wielrennen, rolstoeltennis, zwemmen, tafeltennis of fitness.

Speciaal trainingsschema
Voor CP-ers is het vooral belangrijk om te trainen op balans en coördinatie. Een speciaal trainingsschema daarvoor kun je echter niet alleen maken. Het is belangrijk dat je bij je club of in je omgeving op zoek gaat naar een trainer die ervaring heeft met CP. Hij kan dan samen met jou doelen stellen en je helpen aan een trainingsschema. 

Zin om te beginnen? Kijk dan hier naar het aanbod voor jou!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: