Direct door naar content
Mariet wil uitdragen hoe belangrijk sport is afbeelding nieuwsbericht

Mariet wil uitdragen hoe belangrijk sport is

18 juli 2019

Toen Mariet Gorissen vierenhalf jaar geleden plots invalide raakte, zag ze het even niet meer zitten. Na een moeilijke periode ontdekte de 65-jarige Limburgse de handbikesport en dat deed haar opleven. Het afgelopen jaar beklom Mariet de Mont Ventoux, startte ze haar eigen bedrijf én begon ze een stichting om anderen te helpen. “Mensen zeggen tegen mij: je leeft weer. En zo voelt het ook.”

Mariet heeft sinds 30 juni 2014 een incomplete dwarslaesie. Ze onderging een zwaar revalidatietraject en kwam tijdens haar tweede revalidatieperiode in aanraking met de handbikesport. Mariet was meteen verkocht toen ze voor het eerst in een handbike zat. 

Gelijkgestemden
Inmiddels sport de Limburgse zo vaak als ze maar kan. Mariet is lid van twee handbikeverenigingen, waarmee ze regelmatig traint. “Je bent met gelijkstemden onder elkaar. Je begrijpt elkaar en geeft tips. Bovendien geeft sport mij het gevoel dat ik weer meetel in de maatschappij. Ik heb echt het gevoel dat ik weer leef. Dat is fantastisch. Het klinkt misschien raar, maar ik zie nu pas hoe groen de grassprieten zijn. Je staat meer stil bij alledaagse dingen.”

Eigen stichting
Haar liefde voor sport en handbiken probeert Mariet over te brengen op de jeugd. Ook wil ze met haar stichting ‘Keep Moving its Possible’ geld bij elkaar krijgen om mensen met een beperking en een krappe beurs toch te laten sporten. “Een handbike is een kostbare investering. En voor ouderen kan het een drempel zijn te gaan sporten. Ik wil proberen die drempel te verlagen.”

Mont Ventoux
Geld voor de stichting zamelt ze in door onder meer een deel van de inkomsten uit haar eigen bedrijf te reserveren voor de stichting. Daarnaast beklom ze op 30 juni 2018 – precies vier jaar nadat ze haar dwarslaesie kreeg – met haar handbike de Mont Ventoux om geld op te halen. Het was een enorm zware rit - Marie kneusde onderweg zelfs haar borstbeen en zes ribben -, maar ze kijkt er met een goed gevoel op terug. “Mijn kinderen en kleinkinderen stonden bovenaan de Mont Ventoux te wachten en renden het laatste stuk met mij. Dat was een prachtig moment. Ik wilde hen laten zien wat sport je brengt en dat is volgens mij goed gelukt.”

‘Ongeluk ligt op de loer’
Voor dit jaar heeft Mariet grote ambities. Ze wil deelnemen aan de Marathon van Duisburg en de Marathon van Berlijn én in de toekomst is het doel met haar team mee te doen aan de Handbike Battle in Oostenrijk. Daarnaast hoopt de Venlose dat ze met haar stichting veel mensen kan helpen. “Het zit in mij om anderen te helpen. Wat ik vooral wil uitdragen aan de jeugd is hoe belangrijk sporten is. Ook dit jaar gaan we met een aantal leden van handbike-team Euregio weer voorlichting geven op een middelbare school om te laten ervaren hoe het is in een handbike te zitten. Een ongeluk of een ziekte ligt altijd op de loer en als je vroeger gesport hebt, kun je daar altijd op terug vallen. Die boodschap wil ik graag overbrengen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: