Direct door naar content
“Rijndam Racers is een team met hoofdletters” afbeelding nieuwsbericht

“Rijndam Racers is een team met hoofdletters”

28 juli 2019

De Handbike Battle in Oostenrijk is in zes jaar tijd al uitgegroeid tot een traditie. Revalidatiecentrum Rijndam was een van de initiatiefnemers van het evenement en zodoende vanaf de eerste editie in 2013 nauw betrokken bij de Handbike Battle. Het afgelopen jaar verdedigde Rijndam Racers, het team van het revalidatiecentrum uit de regio Rotterdam, met succes de titel. Roel Markus (45) was een van de renners in de succesvolle formatie.

Sinds 2013 bedwingen elke zomer meer dan honderd mannen en vrouwenmet een dwarslaesie in Oostenrijk de Kaunertal. Ze fietsen voor de Handbike Battle 21 kilometer tegen de berg op. Revalidatiecentrum Rijndam doet elk jaar mee met een team bestaande uit (ex)-patiënten van Rijndam. Afgelopen jaar was Roel Markus een van de deelnemers namens Rijndam. “Ik deed voor de eerste keer mee. De Handbike Battle is intens, in al zijn facetten. Je fietst met 135 man de berg op en in principe is iedereen je concurrent. Maar op het moment dat je bij de finish aankomt, helpt iedereen elkaar over de streep. Ik heb er enorm veel van geleerd.”

Ogen geopend
Samen met zijn teamgenoten wist Roel de titel namens Rijndam Racers te prolongeren. Voor hem hét hoogtepunt van 2018. “Deelname aan de Handbike Battle heeft mij veel gebracht. De race heeft mijn ogen geopend. Ik heb besloten dat ik meer wil doen om mensen te motiveren te gaan bewegen en sporten. De dingen die ik bij de Handbike Battle heb gezien, vallen in het niet bij wat ik heb.”

Half jaar keihard trainen
De Handbike Battle is inmiddels al een begrip. Teams trainen maanden met maar één doel: de steile Kanuertal bedwingen. Ook Rijndam Racers begint elk jaar al vroeg aan de voorbereiding. In november startte het team al met de voorbereidingen voor de race die in juni plaatsvond. Ieder teamlid kreeg een trainingsschema mee en een keer per week werd er samen getraind. “Rijndam zoekt een team bij elkaar en daarna is het ruim een half jaar keihard trainen”, zegt Roel die tijdens zijn revalidatie in aanraking kwam met handbiken.

Basis is goed
Volgens hem betekent deelname aan de Handbike Battle veel voor de werknemers van revalidatiecentrum Rijndam. “De artsen en fysiotherapeuten maken ook deel uit van het team. En dat is een team met hoofdletters. De renners veranderen elk jaar, maar de staf eromheen blijft min of meer hetzelfde. De basis is zo mooi en goed. Iedereen is perfect op elkaar ingespeeld.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: