Direct door naar content
Tijmen heeft altijd zin in Framevoetbal afbeelding nieuwsbericht

Tijmen heeft altijd zin in Framevoetbal

29 juli 2019

Tijmen is al zijn hele leven groot fan van voetbal. Tot voor kort waren er echter maar weinig mogelijkheden voor hem om te voetballen in Nederland. Sinds de introductie van framevoetbal is dit veranderd. Inmiddels staat Tijmen elke week op het voetbalveld bij VOC in Rotterdam. 

De 11-jarige Tijmen is geboren met een spierziekte, waardoor hij een motorische beperking heeft. Vanwege zijn lichamelijke beperking maakt Tijmen gebruik van een rollator/looprekje. Voetballen was voor hem niet vanzelfsprekend, omdat er geen vorm was waar hij aan mee kon doen. Dankzij framevoetbal, een vereenvoudigde voetbalvorm, kan ook Tijmen nu genieten van het voetbalspel. "Toen ik begon met sporten deed ik aan G-hockey. Maar dat was op een gegeven moment niet zo leuk meer, omdat ik te groot werd. Gelukkig introduceerde VOC begin dit jaar frame-voetbal. Nu kan ik zelf voetballen en dat vind ik het allerleukste om te doen.”

Meer spelers gezocht
Frame-voetbal is in Nederland een nieuwe sport. De trainingen bij VOC waren onderdeel van een pilot, die werd ondersteund door de KNVB. Het project is na de zomer voortgezet en het aantal clubs dat framevoetbal aanbiedt groeit langzaam. Momenteel is er maar een handvol clubs dat deze vorm van voetbal aanbiedt. Door het gebrek aan teams kan het team van Tijmen bijna geen wedstrijden spelen. “We zoeken meer spelers voor ons team. En mogelijk dat we in januari met een competitie beginnen. Momenteel trainen we elke vrijdag. Daar leer ik al veel van, maar het leukste is om wedstrijden te spelen. Ik vind het jammer dat we niet vaker trainen, want ik heb er altijd zin in.”

Dankzij frame-voetbal heeft Tijmen zich fysiek ook snel ontwikkeld. Zijn benen en romp zijn sterker geworden en ook de conditie van Tijmen is verbeterd. Als er op school wordt gevoetbald, doet Tijmen gewoon mee.

Verrassing
De basisscholier kreeg in oktober nog de verrassing van zijn leven toen de bekende tv-presentator en freestyle voetballer Soufiane Touzani opeens voor zijn deur stond. Tijmen mocht als ING Oranjevriendje aanwezig zijn bij de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk en zou ’s avonds met de spelers van het Nederlands elftal het veld van de Kuip opkomen. Als verrassing volgde Touzani hem de hele dag. “Het was niet normaal”, zegt Tijmen over misschien wel de mooiste dag van zijn leven. “Touzani heeft mij thuis geïnterviewd, we hebben een potje FIFA gespeeld en hij volgde mij in De Kuip.”

Droom
Dat Tijmen voetbalgek is, is wel duidelijk. Hij zou daarom ook graag zien dat framevoetbal uitgroeit tot een paralympische sport. “Dat zou fantastisch zijn. Ik leef voor voetbal en framevoetbal is de perfecte sport voor mij.” 

Bekijk hier het filmpje met Tijmen: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: