Direct door naar content
Robert haalde kracht uit de Handbike Battle afbeelding nieuwsbericht

Robert haalde kracht uit de Handbike Battle

02 augustus 2019

Via zijn revalidatiecentrum Rijndam Rotterdam kwam Robert van der Hoek in 2017 voor het eerst in aanraking met handbiken. Nauwelijks een jaar later deed hij mee aan de Handbike Battle. Deelname aan het evenement had een grote impact op zijn leven. De beslissing om mee te doen, noemt hij nu ‘een van de beste beslissingen uit mijn rolstoelleven’.

Vijf jaar geleden zakte Robert tijdens een avondje uit met vrienden ineen. Zijn benen begonnen te tintelen en in het ziekenhuis verdween het gevoel uit zijn benen helemaal. Robert had een ruggenmerginfarct gekregen. Er zat een bloedpropje in zijn ruggenmerg, waardoor het lichaam onder de navel verlamd raakte. Het revalidatietraject verliep snel, maar daarna brak een lastige periode aan met ups en downs. 

Doel
De vraag van Rijndam in de zomer van 2017 of hij wilde meedoen aan de Handbike Battle, een wedstrijd in Oostenrijk tussen handbiketeams van revalidatiecentra, kwam voor Robert precies op het juiste moment. “Ik kende de sport nog niet goed en ben mij er meteen in gaan verdiepen”, kijkt Robert terug. “Ik ging keihard trainen om mij voor te bereiden op de Handbike Battle. Ik had een doel om naar toe te werken en putte daar veel kracht uit.”

‘Zwaarste wat ik ooit heb gedaan’
Het kostte Robert bloed, zweet en tranen, maar hij bedwong vorig jaar in Oostenrijk de Kaunertal en won de race met zijn team de Rijndam Racers. “Meedoen aan de Handbike Battle is veruit het zwaarste wat ik ooit heb gedaan. Het huilen stond mij vaak nader dan het lachen. Het is emotioneel zwaar, maar ook heel mooi. De race is het beste te vergelijken met een marathon. Voor sommigen is het ‘alleen’ een wedstrijd die je wilt voltooien, voor anderen gaat het vooral om de tijd die je neerzet. Voor mij gold het tweede. Meedoen aan het evenement heeft mij mentaal geholpen. Ik ben nu weer waar ik moet zijn. Ik ben fitter en zit beter in mijn vel.”

Zelfverzekerder
In eerste instantie stond Robert enigszins terughoudend tegenover handbiken en meedoen aan de Handbike Battle. Inmiddels zou hij iedereen met een beperking aanraden te sporten. “Als je gehandicapt raakt, ga je toch minderwaardig denken over jezelf. Dat gevoel ben ik nu helemaal kwijt. Ik ben zelfverzekerder geworden door deze ervaring. Meedoen aan de Handbike Battle is de beste beslissing uit mijn ‘rolstoelleven’ geweest.”

Snelste tijd
Nog steeds stapt Robert regelmatig in een handbike. Hij doet mee aan nationale handbikewedstrijden en heeft met hulp van de gemeente Albrandswaardeen fiets aangeschaft. Dit jaar deed Robert opnieuw mee aan de Handbike Battle. Hij had eerder al zichzelf als doel gesteld om onder de 2 uur te finishen en dat was hem ruimschoots gelukt! Met zijn tijd 1:52:07 uur was hij ook nog de snelste deelnemer aan de Handbike Battle dit jaar. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: