Direct door naar content
Thijn is door de handbike in alles gegroeid afbeelding nieuwsbericht

Thijn is door de handbike in alles gegroeid

15 augustus 2019

Thijn (14) ontdekte de handbike toen hij eigenlijk nog te klein was. Sinds hij als 13-jarige als jongste deelnemer aan de Handbike Battle meedeed, weet hij niet meer van ophouden. Dat heeft er ook voor gezorgd dat hij in alles is gegroeid.

Thijn is geboren met een open rug en komt daardoor ieder jaar op controle bij spina bifida-specialisten in het UMCG. Daar kwam op een gegeven moment beweeg- en leefstijladviseur Eric Helmantel bij, vertelt Thijns moeder Annelies. "Thijn voetbalde, maar hij kan eigenlijk niet goed rennen. Eric zei toen: 'misschien is handbiken wel iets voor jou."

Spreekbeurt over handbiken
Met dat advies deed Thijn als 8-jarige al mee aan een clinic in Haren met Jetze Plat. "Het was in de stromende regen en Thijn kwam als laatste binnen, maar hij vond het gelijk leuk", zegt Annelies. Hij was toen eigenlijk nog te klein voor de handbike. Iedere keer als hij terug bij sportconsulent Eric kwam, kreeg hij te horen dat hij nog even moest doorgroeien. "Hij deed ondertussen wel al zijn spreekbeurt over handbiken, want hij wist wel dat hij dat wilde gaan doen."

Het was in de stromende regen en Thijn kwam als laatste binnen, maar hij vond het gelijk leuk.

Groeispurt
In 2017 zag sportconsulent Eric tot zijn verbazing dat Thijn een groeispurt had gemaakt. Hij vroeg toen gelijk of Thijn die zomer wilde meedoen aan de Handbike Battle, waarbij handbikers een berg in Oostenrijk beklimmen. "Toen is hij gaan trainen: twee keer per week bij de sportschool tegenover ons en drie keer per week op de handbike. Dat deed hij dan naast de voetbaltraining en wedstrijdjes, dus  op een gegeven moment was hij alle dagen aan het sporten", vertelt Annelies. 

Rondje handbiken
Bij die Handbike Battle werd hij uitgeroepen tot 'Rookie of the Year', de nieuweling die de meeste stappen heeft gemaakt in de maanden voor de battle. Dat gaf hem een extra motivatie om door te gaan, merkte zijn moeder. "Hij is daarna naar de sportschool blijven gaan en ook in het weekend maakte hij even een rondje op de handbike met zijn broers of zijn vader op de fiets ernaast."

Bij die Handbike Battle werd hij uitgeroepen tot 'Rookie of the Year'.

Tijd verbeterd
Door het handbiken heeft zijn moeder hem letterlijk en figuurlijk zien groeien. "Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen, hij onderneemt meer en zijn prestaties op school zijn ook verbeterd." Met zijn sportprestaties gaat het ook met grote stappen vooruit. Dit jaar deed hij weer mee met de Handbike Battle en verbeterde hij zijn eigen tijd met een enorme sprong. 

Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen, hij onderneemt meer en zijn prestaties op school zijn ook verbeterd.

Jeugdjournaal
In oktober van vorig jaar was hij nog bij de Paralympisch Talentendag van NOC*NSF. Dat was een bijzondere dag voor Thijn, merkte zijn moeder. Het rondje met zijn grote idool Jetze Plat vond hij het mooiste. Het bewijs daarvan was te zien in het Jeugdjournaal, dat Thijn nog interviewde. "Hij zei daarin dat hij zich tijdens die dag niet alleen voelde. Het is voor hem ook heel erg belangrijk dat hij met gelijken kan sporten”, vertelt zijn moeder. 

Lees daar meer over in dit artikel

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: