Direct door naar content
Melanie is vrolijker door het handbiken afbeelding nieuwsbericht

Melanie is vrolijker door het handbiken

20 augustus 2019

Voor Melanie uit Beerta is sport echt een uitlaatklep. Dat merkte ze zeker toen ze een tijd terug een half jaar niet kon sporten. Ze werd daar zelfs een beetje humeurig van en op school ging het ook even wat minder. Gelukkig ontdekte ze met wat hulp de handbike, waar ze al haar energie in kwijt kan. Ze doet nu zelfs internationale wedstrijden!

Melanie heeft Cerebrale Parese doordat ze bij de geboorte een hersenbloeding heeft gehad. Ondanks haar beperking deed ze altijd aan sport. “Ik heb eerst lang aan hardlopen gedaan, maar ik kreeg allemaal klachten aan mijn rug en benen door mijn handicap. Daar moest ik dus mee stoppen.” 

Advies van Sportconsulent
Daardoor had ze even een half jaar geen sport en dat beviel haar helemaal niet. “Ik werd snel boos en op school gingen mijn cijfers ook achteruit. Toen zijn we naar het Bureau Sport van het revalidatiecentrum in Haren gegaan om met een sportconsulent te praten over een sport die bij mij zou passen. Daar kwam handbiken uit, omdat je dan niks met je benen doet. Dan lig je gewoon en beweeg je vooral je armen.”

Ik werd snel boos en op school gingen mijn cijfers ook achteruit.

Wedstrijden
Ze vond het handbiken steeds leuker worden, zeker toen daar een echt trainingsdoel bij mij kwam kijken: de Handbike Battle. “We gingen we naar Oostenrijk om een berg van 20 km te beklimmen. Daar heb ik veel voor getraind, maar ik vond het trainen steeds leuker worden.” Een jaar later deed ze weer mee en werd ze ook gevraagd om in het Jongeren Talententeam van de KNWU te komen. “Nu doe ik ook wedstrijden”, zegt ze trots. 

Ik vond trainen steeds leuker worden.

En die wedstrijden gaan al supergoed! Afgelopen jaar deed ze mee aan een internationale wedstrijd in Emmen waar ze zevende werd. “En in september ben ik voor het eerst naar het buitenland geweest in Tsjechië voor twee wedstrijden. Dit jaar staan nog meer wedstrijden op de planning in Spanje, België en Engeland. Daar wil ik vooral voor podiumplaatsen gaan en nog sneller en sterker worden.”

Betere cijfers
Melanie heeft duidelijk gemerkt dat sport echt een uitlaatklep is voor haar. Ze vindt dat zelf ook wel bijzonder dat sport zoveel met haar heeft gedaan. “Nu kan ik gewoon mijn energie kwijt en haal ik ook goede cijfers op school. Ik word hier weer veel vrolijker van.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: