Direct door naar content
Suzanne kan bij een wedstrijd net iets meer afbeelding nieuwsbericht

Suzanne kan bij een wedstrijd net iets meer

25 oktober 2019

Suzanne (22) was al jong in de gymzaal te vinden. Ze was gewend om mee te gaan naar de turntrainingen van haar broer en zus. Met een koprol op een dikke mat rolde ze zelf ook het turnen in. Dat bracht haar in 2011 naar de Special Olympics in Athene. 

Als Suzanne meeging naar de training van haar broer en zus, wilde ze zelf ook een koprol op een dikke mat maken. "Dan mocht ze van de trainer de laatste vijf minuten meedoen en dan hielp hij haar." Ze ging daar ook op kleutergym, maar het echte turnen ging ze pas doen toen ze naar Apeldoorn verhuisde. "Hier hadden we echt G-turnen en kon Suzanne zelf gaan turnen." 

De wedstrijden en het oefenen voor de wedstrijden vindt ze het leukste aan haar sport. "Vooral het onderdeel vloer en sprong. Balk is niet echt mijn favoriet", zegt Suzanne. "Dat komt ook doordat Suzanne schoenmaat 32/33 heeft, dat is lastig op de evenwichtsbalk", legt haar moeder Sandra uit.

Veel geoefend
Zenuwachtig is Suzanne eigenlijk nooit voor een wedstrijd. Ze kan zelfs vaak nog net iets extra's brengen als het erom gaat, vertelt Sandra. "Ze heeft nu heel hard geoefend op de sprong op de pegasus. Nu kan ze een hurksprong zonder mini-trampoline en met een plank. Met het inspringen gaat het wel eens niet goed, maar als het voor het echie is dan gaat het extra goed."

Zenuwachtig is Suzanne eigenlijk nooit voor een wedstrijd. Ze kan zelfs vaak nog net iets extra's brengen als het erom gaat, vertelt Sandra.

Buitenland
In 2011 mocht Suzanne zelfs naar het buitenland voor een wedstrijd turnen. Dat was voor het hele gezin een hoogtepunt. "Wij zeggen altijd: de anderen hebben op hoog niveau geturnd, maar zijn nooit buiten Nederland geweest. Suzanne wel, want ze mocht aan de Special Olympics in Athene meedoen. Daar zijn we met hele gezin naar toe gegaan", vertelt Sandra.

Special Olympics 
Afgelopen jaar deed Suzanne mee aan de Special Olympics in de Achterhoek. Haar moeder ziet dat die grote evenementen haar veel hebben gebracht. "Ik denk met name dat de Special Olympics haar een stuk zelfstandigheid en doorzettingsvermogen heeft gegeven. Er wordt toch veel van je gevraagd in zo'n weekend." Als voorbeeld geeft ze de feestavond waar ze zelf een keuze over moest maken. "Suzanne kiest er dan voor om daar niet heen te gaan, maar die keuze moet ze zelf maken. Er is wel begeleiding bij, maar nooit één op één natuurlijk."

Ik denk met name dat de Special Olympics haar een stuk zelfstandigheid en doorzettingsvermogen heeft gegeven.

Suzanne turnt nu al ruim negen jaar, maar ze is daar nog lang niet op uitgekeken volgens haar moeder: "Elke week als ik haar kom ophalen staat ze al klaar om te gaan!" 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: