Direct door naar content
Hennie is een pure genieter op de handbike afbeelding nieuwsbericht

Hennie is een pure genieter op de handbike

01 september 2019

Hennie heeft er al een aantal duizend kilometers op de handbike opzitten, maar ze geniet nog steeds volop. Toen de 64-jarige Hennie vijf jaar geleden een amputatie aan haar linkerbeen onderging had ze niet verwacht ooit nog te kunnen fietsen. Tot ze bij revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek voor het eerst in aanraking kwam met de handbike. Het was liefde op het eerste gezicht.  

Door een tumor in haar been werd Hennie vier keer geopereerd en onderging ze een zwaar bestralingstraject. Vele jaren later zorgde vervolgschade van de bestraling uiteindelijk voor botbreuken. “Er traden allerlei infecties op. Op een gegeven moment leek het goed te gaan, tot ik mijn been maar bleef breken. Dat gebeurde meerdere keren. Uiteindelijk bleek een amputatie de beste oplossing”, vertelt Hennie.

Handbike
Toen ze de revalidatie eenmaal startte kwam Hennie al gauw in aanraking met de handbike. “Eerst mocht ik het proberen op de koppelbike en daarna fietste ik al gauw individueel. Ik trainde mee met andere patiënten en had er ontzettend veel plezier in. Uiteindelijk kon ik ook mee naar Oostenrijk, waar we de Kaunertal Gletscher op fietsten. Dat is en blijft nog altijd een enorme ervaring. Vooral omdat je het doet met een lichaam dat eigenlijk niet meer wil.”

“Eerst mocht ik het proberen op de koppelbike en daarna fietste ik al gauw individueel.

Veel mogelijk
Hennie neemt de tijd om na te denken. Ze slikt even en geeft toe dat ze een traantje moet wegpinken. “Na een lange ziekteperiode en amputatie denk je dat er niets meer mogelijk is. Maar het handbiken heeft me laten zien wat er allemaal nog wél kan. Zelfs met een geschonden lichaam is er nog ontzettend veel mogelijk.”

Genieten
De handbike heeft haar immers veel vrijheid teruggegeven. “Ik ben nu terug in de natuur, bij de bloemen en de bergen waar ik zo van houd. Dat had ik na mijn operatie niet verwacht. Ik had nooit durven dromen dat ik weer zo zou kunnen genieten van het leven. Met een open blik op de handbike zitten, dat is het mooiste wat er is. Een kampioen of wedstrijdrijder ben ik niet: ik ben een pure genieter.”

Ik had nooit durven dromen dat ik weer zo zou kunnen genieten van het leven.

Meer kracht
Inmiddels is Hennie al twee keer de bergen in Oostenrijk op gefietst en heeft ze al drie keer meegedaan aan de marathon in Berlijn. “Iedere keer krijg ik weer een stukje meer kracht in mijn lichaam. Dat is wat stimuleert. Bij Adelante heb ik geweldige begeleiding gehad in mijn trainingen. Zij keken verder en zagen wat ik kon. Samen met hen keek ik niet achteruit, maar juist vooruit. En zo behaalde ik mijn doelen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: