Direct door naar content
Niet voor watjes: rolstoelrugby! afbeelding nieuwsbericht

Niet voor watjes: rolstoelrugby!

06 augustus 2019

Ben je een echte teamspeler en kun je wel tegen een stootje? Dan is rolstoelrugby misschien iets voor jou! Deze unieke en spectaculaire sport is snel, aantrekkelijk en niet voor niets een Paralympische sport. 

De sport kan prima gespeeld worden door sporters met een motorische handicap aan armen en benen. Daarom zie je vaak mensen met een hoge dwarslaesie bij rolstoelrugby, maar ook met een andere handicap kun je natuurlijk gewoon meedoen! Om gelijkwaardige teams te creëren, krijgt elke speler een classificatie waarvan de hoogte afhangt van de handicap. De classificaties variëren van 0.5 punten tot 3.5 punten. Hoe lager je score, des te groter je handicap. Het totaal aantal punten van de vier veldspelers mag niet hoger zijn dan 8.0 punten per team. 

Murderball
Rolstoelrugby wordt gespeeld door twee teams van elk vier spelers. Om punten te scoren moet je met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstander rijden. Het wordt ook wel Murderball genoemd. Dat komt door het ruige en dynamische karakter van de sport. Er worden uiteraard geen moorden gepleegd op het veld, maar het is wel een contactsport waarbij je moet kunnen incasseren en uitdelen. Daarnaast is het ook een sport waarbij tactiek en snelheid een grote rol spelen, wat vaak spectaculaire acties oplevert!

Revalidatiecentra
Zowel mannen als vrouwen kunnen aan rolstoelrugby doen en de sport kan uitgeoefend worden van recreatief tot Paralympisch niveau. De meeste verenigingen trainen wekelijks in diverse revalidatiecentra door heel Nederland. Er bestaat al jaren een nationale competitie en een jaarlijks nationaal kampioenschap waar wordt gestreden om de Nederlandse titel. Gedurende het seizoen zijn er ook diverse toernooien in binnen- en buitenland waar je als team aan kunt deelnemen.

Europees kampioenschap
Ben je nieuwsgierig hoe we het internationaal gezien doen in het rolstoelrugby? Dan kun je deze week het Europees kampioenschap volgen. Nederland doet voor het eerst mee aan het EK in de A-divisie en is zeker niet kansloos. Het jonge, getalenteerde team van bondscoach Jacqueline Pot heeft zelfs kans om zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten ze zich plaatsen voor de finale. Het EK duurt nog tot en met 11 augustus.

Ben je zelf ook geïnteresseerd in rolstoelrugby? Kijk dan hier of er sportverenigingen bij jou in de buurt zijn die een proefles of lidmaatschap aanbieden.  

Foto: Rob van Esch / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: