Direct door naar content
Geert Schipper zwemt IJsselmeer over afbeelding nieuwsbericht

Geert Schipper zwemt IJsselmeer over

15 juli 2019

Para-triatleet Geert Schipper heeft afgelopen weekend een bijzondere prestatie neergezet: hij heeft het IJsselmeer over gezwommen! Geert is daarmee de eerste zwemmer met een beperking die deze 21 kilometer lange overtocht heeft gemaakt. 

Geert Schipper, die bij een vliegtuigongeluk een incomplete dwarslaesie opliep, is qua uitdagingen in de sport wel wat gewend. Vorig jaar werd hij nog wereldkampioen op de Ironman op Hawaii en zette hij een officieus werelduurrecord handbiken op de baan. Na zijn zilveren medaille op de Paralympische Spelen van Rio 2016 richt hij zich nu volledig op de Spelen van Tokio 2020. Daar traint hij nu elke dag voor, ook op het zwemonderdeel. 

Wind in de rug
Toch was de 21 kilometer zwemmen over het IJsselmeer voor Geert allesbehalve een makkie. Hij had eerst bedacht om van Stavoren naar Medemblik, vlakbij zijn woonplaats Spanbroek, te zwemmen. Door de ongunstige wind werd dat plan toch omgedraaid om de wind in de rug te krijgen. Vrijdag dook Geert daarom in Medemblik in het IJsselmeer voor zijn oversteek. 

Donkere lucht
Op een grote plas als het IJsselmeer is het weer altijd wat onvoorspelbaar. Het werd ook een barre tocht met aan het einde nog flinke regenbuien. Geert bleef onvermoeid doorzwemmen. “Ik keek halverwege achterom en zag dat het opeens heel erg donker was geworden”, zei Geert tegen een verslaggever van het Noord-Hollands Dagblad. Op de boot hield zijn coach Marcel Stroet de buienradar goed in de gaten. Hij deed uiteindelijk 5 uur en 38 minuten over zijn zwemtocht. “Het is gelukt, ik heb het gehaald, maar alles doet pijn”, was het eerste wat hij kon uitbrengen tegen de krant. 

Kapot
Na een kwartiertje op de kade van Stavoren was hij al iets meer bijgekomen en besefte hij wat hij eigenlijk gedaan had. “Ik ben er emotioneel kapot van", zei Geert tegen NH Nieuws. "Het is heel anders dan in een zwembad. Conditioneel wist ik wel dat ik het zou aankunnen, maar vijf uur achter elkaar dezelfde slag is zwaar."

Bekijk hier een reportage van NHNieuws over de bijzondere prestatie van Geert. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: