Direct door naar content
Rabo Bridge to Bridge: van Wijnen 10km voor wheelers en handbikers afbeelding nieuwsbericht

Rabo Bridge to Bridge: van Wijnen 10km voor wheelers en handbikers

16 juli 2019

Stel je eens voor… aan de noordelijke kant van de John Frostbrug, aan de Eusebiusbuitensingel stond een oud schoolgebouw: de Van Limburg Stirum School, ook wel bekend als ‘de Rode School, vanwege de rode kleur van de bakstenen. Een belangrijke locatie voor de verdediging van de brug.

Tijdens de Slag om Arnhem deed de school dienst als opslag voor voedsel en munitie. In datzelfde schoolgebouw hield ook Sid Gueran zich schuil. Sid was, tot het moment dat hij aan verschillende missies tijdens de Tweede Wereldoorlog , voetballer bij Southampton FC. Vanuit de Limburg van Stirum School nam hij deel aan de verovering van de brug.

Het schoolgebouw, dat staat er nu niet meer. Weggevaagd in de Slag om Arnhem. Sid overleefde het ook niet. Hij werd op 18 september 1944 gedood door een scherpschutter of afzwaaiende kogel. Het lichaam van Sid is nooit teruggevonden, naar alle waarschijnlijkheid ligt hij in één van de anonieme graven op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek of Groesbeek.

Om 13:45 uur klinkt het startschot van de Van Wijnen 10 kilometer, aan de voet van de John Frostbrug. Als je links van je kijkt, zie je het monument van de school wellicht tussen de bomen door. De eerste kilometer loop je van noord naar zuid over de brug, iets wat tijdens de beruchte Slag om Arnhem niet vanzelfsprekend was. Door de wijk Malburgen vervolgt de route zich in de richting van ‘die andere brug’, de Nelson Mandelabrug, naar het uiterwaardengebied Meinerswijk. Ervaar hier de stilte, midden in de natuur, even weg van waar de hevige strijd om de brug werd uitgevochten. Wel zijn in het gebied verschillende overblijfselen en explosieven gevonden van Operation Market Garden. Na ruim 4 kilometer door Meinerswijk, je hebt er inmiddels 8 kilometer op zitten, gaat de route verder over de Malburgse Bandijk, langs de stadsblokken, terug richting de brug. Nog 1 kilometer, voordat je de brug weer oploopt. De heenweg heb je al overwonnen, terug is slechts een kwestie van doorgaan, niet opgeven. Geniet nog even van de skyline van Arnhem, met de Eusebiuskerk in volle glorie op de achtergrond. Dat was tijdens de oorlog wel anders, de Eusebiuskerk werd zwaar getroffen. Je krijgt het Airborneplein op je netvlies, met nog een paar honderd meter te gaan richting de finish. De laatste meters en dan bereik je de finish: de 10 kilometer is jouw persoonlijk overwinning, jouw persoonlijke overwinning.

Het vrijwel vlakke parcours van de Van Wijnen 10 kilometer is geschikt voor de gevorderde loper en gaat 10 kilometer lang over verharde wegen.

Van Wijnen 10 km voor wheeler en handbikers
De Van Wijnen 10 km is er ook speciaal voor wheelers en handbikers. Dit parcours gaat over volledig verharde wegen. Het startschot voor de wheelers en handbikers klinkt om 15:00 uur. Ga voor inschrijven naar de site van Bridge to Bridge.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: