Direct door naar content
Zelfstandig en toch niet alleen afbeelding nieuwsbericht

Zelfstandig en toch niet alleen

29 augustus 2019

Trots steekt Deen (22) de sleutel in het sleutelgat. Dit is zijn eigen appartement van 53 vierkante meter! Het Vivianehof in Breda met daarin vijftien appartementen biedt mensen met een beperking de kans om zelfstandig te wonen.

Deen weet maar al te goed hoe hij zijn eigen appartement gaat inrichten, vertelt hij tegenover BN de Stem. “Hier komt mijn bed te staan, daar mijn kledingkast. Aan de muur komen dingen van Ajax te hangen. En hier, in het hoekje, mijn dj-box. Ik droom ervan dj te worden, wil graag muziek maken”, zegt hij in een interview met BN De Stem. Voor Deen is dit een droom die uitkomt. “Ik wil hetzelfde als mijn broers zijn, zij zijn allang uitwonend. Nu heb ik ook een plek voor mezelf.”

Bewonersgroep
De bewoners van die complex zijn negen jonge mannen en zes vrouwen tussen de 18 en 27 jaar. Deze groep ontstond ongeveer drie jaar geleden en werd met behulp van een pedagoog samengesteld. “Het is belangrijk dat ze het leuk hebben. Ze krijgen buren, ze koken zelfstandig en soms ook samen. En hoe organiseer je dat dan?” De vader van Deen (Chris) vult aan: “Het idee is om iedere maand met elkaar te praten. Wat gaat goed, wat niet, hebben mensen last van elkaar? Ze wonen hier zelfstandig, maar toch met elkaar.” 

Ze krijgen buren, ze koken zelfstandig en soms ook samen.

“En natuurlijk zijn er altijd mogelijkheden om te communiceren middels domotica, Deen is nooit écht alleen”, schetst Deens vader. “Domotica is hulp in huis in de vorm van iPadjes aan de muur, die Deen zal vertellen als hij wat moet doen, zoals schoonmaken of koken. Het fijne van dit systeem: wij kunnen vanuit thuis contact leggen. Een soort beschermde WhatsApp is het.” Pasta carbonara zal wel vaak op het menu staan. “Dat is mijn lievelingsgerecht”, legt Deen uit. 

Uniek project
WonenBreburg ontwikkelde de kleinschalige woonvoorziening, in nauwe samenspraak met Stichting ZES (Zelfstandig En toch Samen). “Qua nieuwbouw is dit een uniek project. Het is compleet maatwerk, we hebben geluisterd naar alle specifieke wensen”, legt directeur-bestuurder van WonenBreburg Caroline Timmermans uit. “Onze intentie en verwachting is dat er geen groot verloop zal zijn.” De tweekamerappartementen worden straks nog voorzien van moderne snufjes en iedere ruimte is speciaal aanpast op de bewoner. 

Bron: BN De Stem

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: