Direct door naar content
Arnoud fietste 300 km bij IJsselmeer Challenge afbeelding nieuwsbericht

Arnoud fietste 300 km bij IJsselmeer Challenge

20 augustus 2019

Afgelopen weekend organiseerde het Fonds Gehandicaptensport de IJsselmeer Challenge om geld in te zamelen om sporten met een beperking mogelijk te maken. Voormalig paralympisch baanwielrenner Arnoud Nijhuis was een van de deelnemers aan deze bijzondere fietstocht. Hij koos voor de langste afstand: de 300 kilometer, wat voor hem ook gelijk een mooi doel was om voor te trainen. 

Arnoud fietst normaal niet van die lange afstanden. Zijn specialiteit lag op de baan op kortere afstanden als de 1 km en 3 km. Op die afstanden behaalde hij in Rio bij de Paralympische Spelen nog zilver en brons. Zijn plan was daarna om door te gaan tot de Spelen van Tokio 2020, maar door blessures moest hij vorig jaar stoppen met topsport. Het geld dat bedoeld was voor zijn plannen richting Tokio besloot hij daarna aan goede doelen, waaronder het Fonds Gehandicaptensport, te doneren. “Met sponsors erbij had ik zo bijna 2000 euro voor de IJsselmeer Challenge bij elkaar gekregen.”

Motivatie
De 300 kilometer van de IJsselmeer Challenge was voor Arnoud eigenlijk precies de uitdaging die hij nodig had, vertelt hij. “Sinds ik ben gestopt had ik wel doorgefietst, maar in het begin had ik wel wat motivatie nodig om weer te gaan sporten. Doordat ik mij voor die 300 kilometer had ik aangemeld had ik wel een stok achter de deur om ook echt te gaan fietsen.” 

Genieten
Hij heeft uiteindelijk wel meer dan hij normaal zou doen in training voor wedstrijden. “Het ging eigenlijk allemaal heel erg ontspannen. Het was meer fietsen als ik zin had. Het was nu ook totaal geen moeten om te trainen. Ik had natuurlijk geen bepaalde tijd in gedachten. Het doel was gewoon om die 300 kilometer uit te fietsen en vooral te genieten van de tocht.”

Gezellig
Dat genieten kon Arnoud nog best lang volhouden. “Ik fietste met iemand samen en af en toe haakten we aan bij een groepje en dan praatten we met elkaar. Het was echt gezellig.” Vanaf 200 kilometer werd het wel zwaarder. “Toen dacht ik wel: ik heb het al wel gehad. Ik heb toen vooral achter die fietsmaat gereden om niet te veel op kop in de wind te rijden.” 

Sterker door sport
Toen hij over de finish kwam Arnoud erachter dat hij er toch wel “goed doorheen zat”. Maar dat had hij wel over voor het goede doel. “Ik weet gewoon uit eigen ervaring hoe belangrijk sport kan zijn voor mensen met een beperking. Ik ben bijvoorbeeld door sport lichamelijk veel sterker geworden en daardoor ga ik ook veel beter door het leven.” Arnoud heeft ondertussen al een volgend groot doel in gedacht voor volgend jaar: “Dan wil ik met de ALS Challenge de Mont Ventoux op fietsen. Dat lijkt mij ook een mooie uitdaging!”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: