Direct door naar content
Primeur voor dove tennisser afbeelding nieuwsbericht

Primeur voor dove tennisser

22 augustus 2019

“Laat je niet ontmoedigen. Als je heel erg je best doet, is alles mogelijk.” Dat is de boodschap van tennisser Lee Duck-hee. Hij is de eerste dove tennisser die een wedstrijd wist te winnen in een hoofdtoernooi van het ATP-circuit. De 21-jarige Zuid-Koreaan was in de eerste ronde van het toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem te sterk voor de Zwitser Henri Laaksonen: 7-6 (4) 6-1. 

Duck-hee heeft in zijn carrière al veel vervelende opmerkingen gehad. “Mensen maakten grappen over me. Ik zou niets te zoeken hebben op de tennisbaan. Ik heb het moeilijk gehad, maar mijn vrienden en familie hebben me erdoorheen gesleept.” 

Omgaan met je handicap
Het is misschien lastig voor te stellen hoe je kunt leren tennissen als je niks kunt horen, want geluid is een belangrijk onderdeel van het spel. Het geluid van de bal verraadt veel, maar Duck-hee leerde in de afgelopen jaren om te gaan met zijn handicap. “Ik kan de bal niet horen en hoor geen stemgeluid op de baan. Ik focus me daarom op de bal en de bewegingen van mijn tegenstander.” Een jaar geleden zei hij daar in dit artikel ook nog over: “Mensen zien mijn doofheid als een beperking, maar zelf vind ik het juist een voordeel ten opzichte van andere spelers.”

Opmars
Toen hij veertien jaar was, debuteerde de Zuid-Koreaan op een ITF-toernooi. Vanaf daar begon zijn opmars. Hij won in 2014 twee ITF-toernooien, een jaar later vijf en daarna nog vier. De voormalig nummer drie van de wereld bij de junioren was in 2017 al even de nummer 130 van de wereld.

Het doorzetten van zijn ontwikkeling op ATP-niveau kostte wat moeite. Duck-hee zakte terug naar zijn huidige 212de positie op de ATP-wereldranglijst, maar nu lijkt hij zich weer terug te vechten. Duck-hee sloeg tegen Laaksonen maar liefst negen aces. "Ik wilde heel graag laten zien dat ik hiertoe in staat ben", zei hij. "Mijn boodschap aan iedereen die slechthorend is: laat je niet ontmoedigen. Als je heel erg je best doet, is alles mogelijk." 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: