Direct door naar content
“Geef niet op in de zoektocht naar je sport!” afbeelding nieuwsbericht

“Geef niet op in de zoektocht naar je sport!”

05 november 2019

Zestien jaar geleden hielp Els Duijn als Consulent Aangepast Sporten Elvira Stinissen op weg met haar sport: zitvolleybal. We spraken Els en Elvira over hoe die zoektocht verliep en vooral hoe sport het leven van Elvira veranderde. 

Elvira kan zich de eerste kennismaking met Els nog goed herinneren. Ze was 20 en kwam net uit een wat meer inactieve periode. Daarvoor had ze altijd aan paardrijden en zwemmen gedaan. “Toen ik 15 jaar oud was heb ik een periode gehad dat ik alles weer vreemd vond. Daarvoor zette ik mijn prothesebeen gewoon in de stal, maar in eens vond ik dat raar. Je moet jezelf gewoon weer even hervinden.”

In De Hoogstraat Revalidatie waar ook haar prothese werd gemaakt, kwam Elvira vervolgens in contact met Els. “Ik weet nog dat je zei: ik moet wat doen want ik voel mij helemaal niet lekker en ik heb daar last van. Ik moet wat doen en ik heb geen idee wat”, zegt Els met Elivra naast haar aan een tafeltje. 

Overtuigingskracht
Zitvolleybal kwam al snel naar voren als een van de mogelijkheden voor een geschikte sport voor Elvira, maar zij was daar eerst helemaal niet zo enthousiast over. “Ik had wel wat overtuigingskracht nodig, want Elvira zocht duidelijk niet echt de gehandicaptensport.” Met enige scepsis begon ze toch bij De Hoogstraat aan een eerste proeftraining met trainer Joze Banfi.

Los met de handicap omgaan
Door de mensen die ze bij de groep tegenkwam was ze snel om. “Ik vond de combinatie leuk van mensen die verschillende beperkingen hadden en mensen die niks hadden. Je kunt in Nederland competitie doen als je een beperking hebt en als je niks hebt. Je had daardoor aan de ene kant ook een beetje de cynische grappen en los met de handicap omgaan, maar ook tips over hoe je bepaalde dingen aanpakt.” 

Uitdagend
In het begin vond ze het zitvolleyballen nog een moeilijke sport, geeft Elvira toe. “Het heeft mij wel even gekost voor ik het onder de knie had, dat was even frustrerend, maar uiteindelijk vond ik het wel heel erg leuk. Het uitdagende vond ik tof. En je was niet de enige met een beperking.” Uiteindelijk heeft ze zestien jaar op topniveau aan zitvolleybal gedaan en ging ze ook naar drie Paralympische Spelen met brons in 2008 als beste resultaat. 

Bepalend
Als Elvira nu terugkijkt beseft ze dat de hulp die Els haar heeft gegeven bepalend is geweest voor haar leven. “Zitvolleybal heeft mij geleerd om goed met mijn handicap om te gaan. Ik heb geleerd daar weer van alles uit te halen en sport weer fantastisch te vinden.” Het heeft haar ook veel opgeleverd voor haar werk, want ze werkt tegenwoordig als Senior Beleidsmedewerker op het gebied van inclusief sporten bij het Ministerie van VWS en ze zit in de atletencommissie van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). 

Beloning voor werk
Els straalt stiekem ook als Elvira vertelt, want haar verhaal geeft de sportconsulent nog altijd veel motivatie. “Iedereen die actief wordt of gaat sporten is voor mij een mooie beloning voor mijn werkzaamheden. Het bevestigt ook het belang van de functie.” Doordat Elvira zelf heeft ervaren hoe belangrijk sportconsulenten als Els zijn, heeft ze nog wel een tip voor jou: “Geef niet op in je zoektocht! Je moet echt zoeken en met veel mensen praten, totdat je hebt gevonden wat bij je past en waar je je goed bij voelt. Dat is het belangrijkste.” 

Wil jij net als Elvira een sport vinden die helemaal op jouw lijf is geschreven? Begin dan eens in de Sportzoeker en probeer een sport uit bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: