Direct door naar content
Nieuw exoskelet kan ook zijwaarts bewegen afbeelding nieuwsbericht

Nieuw exoskelet kan ook zijwaarts bewegen

05 september 2019

Exoskeletten hebben de toekomst. Met behulp van deze robotpakken kunnen mensen met een dwarslaesie weer eerste stappen zetten. Wetenschappers en bedrijven zijn al langer bezig om die exoskeletten verder te ontwikkelen. Een team van de TU Delft heeft vorige maand een nieuw model onthuld van hun Project March dat ook zijwaarts kan bewegen. 

Het nieuwe model dat de March IV heet is al het vierde model dat het studententeam heeft ontwikkeld. Met dit prototype doet het team ook weer mee aan de Cybathlon, waar mensen met een beperking met behulp van moderne ondersteuning een parcours moeten afleggen. Net als bij eerdere versies is  Sjaan Quirijns nu ook weer de ‘piloot’ van het pak bij die wedstrijd. 

Gewoon in straatbeeld
De March IV heeft een aantal nieuwe verbeteringen. Zo heeft heeft het pak nu een robotisch heupgewricht wat het mogelijk maakt om zijwaarts te bewegen. Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH, ziet hierin een belangrijke toevoeging voor de toekomst van het exoskelet. Het doel van het project is dan op de korte termijn om de Cybathlon te winnen, maar het grote doel is toch om de exoskeletten zo te ontwikkelen dat ze betaalbaar worden en gewoon worden in het straatbeeld. 

Stabieler lopen
In het AD legt hij uit waarom het maken van zijstappen belangrijk kan zijn: “Dit zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook zou de heup op lange termijn kunnen helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.” Behalve het heupgewricht is het exoskelet van de TU Delft ook zo gemaakt dat het makkelijker wordt om het aan de gebruiker aan te passen.

Bekijk hier de video die werd gemaakt bij de onthulling van Project MARCH IV:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: