Direct door naar content
Dit cameraatje helpt Sam bij zijn studie afbeelding nieuwsbericht

Dit cameraatje helpt Sam bij zijn studie

12 september 2019

Sam Hageraats is vorig jaar begonnen aan de studie Rechten en haalt goede cijfers. Daarnaast speelt hij drum bij de muziekvereniging in zijn woonplaats Schalkwijk. Tot zover niks bijzonders, zou je zeggen, maar het is zeker niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Sam is namelijk zeer slechtziend geboren. Daar kwam een ongeluk bovenop toen hij twaalf was, waardoor zijn zicht verder verslechterde. Sindsdien ziet hij alleen nog maar licht en donker. 

In zijn vrije tijd doet Sam aan goalball, een balsport voor blinden en slechtzienden. Daarnaast wil Sam, ondanks zijn visuele handicap, zo normaal mogelijk deelnemen aan de maatschappij. Dat levert soms wat praktische problemen op, maar de vindingrijke student laat zich niet zo makkelijk uit het veld slaan!

Minicamera aan brilmontuur
Reizen is bijvoorbeeld knap lastig als je blind bent. Sam moet gebruik maken van een belbus die hem naar station Houten brengt. Daar stapt hij over op de trein naar Utrecht, waarna hij ook nog een bus naar de Uithof moet nemen. Gelukkig heeft hij veel aan de OrCam onderweg, een innovatieve minicamera die aan zijn brilmontuur bevestigd is. Dit hulpmiddel stelt Sam in staat om ontoegankelijke informatie direct toegankelijk te maken. Sam wijst simpelweg naar de te lezen tekst, zoals vertrektijden, en de OrCam leest de tekst voor. 

Hoorcolleges
Vooral voor de studie is de OrCam heel handig. Sam: “Tijdens een hoorcollege moet je regelmatig teksten lezen van het digibord. Ik was dan steeds afhankelijk van iemand die het kon voorlezen. Of ik kon het pas later navragen. Ik heb daardoor in het begin veel stof gemist. Toen hoorde ik via-via van de OrCam, en dat leek me ideaal.”

Sam kreeg de OrCam in maart en hij is er maar wat blij mee. “Nu kan ik alles zelf lezen. Dat scheelt zoveel tijd en gedoe! Ik ben veel minder afhankelijk.” En er bleek nog een voordeel: “Ik verdwaal niet meer in de Hogeschool. Het is een enorm gebouw met heel veel verdiepingen, gangen en zaaltjes. De OrCam zegt bij welk lokaal ik ben.” 

Voorzichtig
Natuurlijk zijn er ook momenten dat Sam het apparaatje niet gebruikt. “Tijdens een potje goalball leg ik hem weg. Ik moet er niet aan denken dat hij kapot gaat.” En bij het drummen? “De OrCam kan geen bladmuziek lezen, dus op dat moment heb ik hem niet nodig.” Hij lacht: “Als ze dát nog eens voor elkaar zouden krijgen...”

Bron: Haarlemsweekblad.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: