Direct door naar content
Welke sporten kun je met een beperking doen? afbeelding nieuwsbericht

Welke sporten kun je met een beperking doen?

27 september 2019

Als je een beperking hebt vraag je je misschien af welke sporten jij zou kunnen doen. Nou heb je even! Als je op zoek gaat zul je snel merken dat voor jou heel veel unieke sporten bestaan. Tijdens de Nationale Sportweek (20 t/m 29) kun je veel van die sporten ook uitproberen. 

Welke sport bij jou past is natuurlijk afhankelijk van wat jij leuk vindt in een sport en wat jouw beperking is. Het is bij jouw zoektocht vooral belangrijk dat je uitgaat van je mogelijkheden. Dan zul je zien dat je veel meer kunt! 

Samen of alleen?
Als voor jou gezelligheid belangrijk is bij het sporten dan kun je bij je sportkeuze al gericht naar teamsporten als zitvolleybal, rolstoelhockey of voetbal kijken. Sport je liever alleen dan kun je denken aan individuele sporten als wielrennen, golf of rolstoeltennis. Trouwens: veel van die sporten kun je ook samen doen! 

Buiten of binnen?
Ben jij een echt buitenmens? Dan zul je zeker extra plezier beleven aan een buitensport. Bij wandelen bijvoorbeeld kun je van de natuur genieten terwijl je aan het bewegen bent. Sport jij liever warm en droog dan kun je in de vele sporthallen of fitnesscentra terecht voor jouw favoriete sport. 

Kracht of duur?
Een ander belangrijk verschil in sporten is of je bezig wil zijn met het verbeteren van je spierkracht of met je duurvermogen. Bij kracht moet je denken aan fitness of gewichtheffen. Daar komt het aan op korte krachtige bewegingen waar je spierballen mee kweekt. Bij duursporten ben je vaak langer bezig op een rustiger tempo, zoals bij roeien, zwemmen, hardlopen en handbiken. Goed om te weten: bij veel duursporten spreek je ook je spierkracht aan. 

Relaxen of Extreem?
Sport kan voor jou een manier zijn om te ontspannen en heerlijk tot rust te komen. Denk dan aan yoga of pilates, sporten die ook goed te doen zijn als je een dwarslaesie hebt. Het kan ook dat je wat extremers zoekt in bijvoorbeeld een vechtsport als judo of karate. Dat kan gewoon! Of wat dacht je van Kitesurfen? Willem Hooft laat zien dat het ondanks een dwarslaesie kan. 

Heb je zo al een idee van wat je kan doen? Ga dan naar de Sportzoeker om je unieke sport uit de lange lijst te halen! Tijdens de Nationale Sportweek kun je die sport dan gelijk uitproberen.

 

 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: