Direct door naar content
Niemand merkt dat dit een speciale winkel is afbeelding nieuwsbericht

Niemand merkt dat dit een speciale winkel is

19 september 2019

Een zaak door en voor mensen met een beperking: zo is de cadeauwinkel Gemivaria in Dordrecht het beste te omschrijven. Ongeveer zeventig procent van de producten die worden verkocht, zijn gemaakt door medewerkers van de winkel. Dan gaat het onder andere om kaarsen, kaarten, schalen en keramiek. 

Alle producten in Gemivaria worden in de winkel en bij verschillende ateliers in Drechtsteden gemaakt. Ook daar werken mensen met een beperking. “We hebben verspreid door het gebied zo’n vierhonderd mensen aan het werk”, vertelt Nella Rijsdijk tegen Rijnmond.nl. “Het is een winkel waar we producten verkopen die gemaakt zijn door mensen met een beperking. Iemand die een beetje beperkt is of wat meer; dat maakt niet uit.” Achter de kassa en in de zaak staan ook medewerkers met een beperking.  

Uniek in zijn soort
De cadeauwinkel in Dordrecht was een van de eerste van zijn soort en het is een van de weinige die er nog steeds is, weet Nella te vertellen. De winkel bestaat inmiddels al 27 jaar. De mensen die de cadeauwinkel inlopen, merken in eerste instantie niet dat dit een speciale winkel is. “Pas als ze wat langer rondlopen, merken ze dat hier bijzondere mensen aan het werk zijn. Het geeft wat extra's en de klanten vinden het leuk.”

Leren
Voor de werknemers kan de functie bij Gemivaria een doorstart zijn naar een reguliere baan. “Het gebeurt niet vaak, maar het gebeurt wel”, weet Nella. Bij de cadeauwinkel kunnen mensen met een beperking allerlei verschillende vaardigheden leren; het winkelwezen, achter de kassa staan en producten maken. Bij een rondleiding door de zaak laat Jose vol trots haar zelfgemaakte kaarten zien en collega Sharon is bezig met schoonmaakmiddelen. “Ik hou van schoonmaken. Ik vind dat plakken te simpel”, doelend op de collega’s die met papier maché bezig zijn. 

Bron: Rijmond.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: