Direct door naar content
Uniek sporten voor het goede doel afbeelding nieuwsbericht

Uniek sporten voor het goede doel

25 september 2019

SCHAIJK - Onlangs beklom Mirjam den Brok drie reusachtige bergen in Italië om op die manier aandacht te vragen voor energiestofwisselingsziekten bij kinderen. Ze vond dit echter niet genoeg en heeft besloten om door te pakken en een activiteit te organiseren in haar woonplaats Schaijk. Mirjam krijgt hierbij hulp van buurtsportcoach Aemy Sevinga en haar stagiar Jeroen Meijs. Arena sprak met Aemy in de voorbereiding op het evenement dat op 28 en 29 september plaats zal vinden.

'Hoe kunnen we kinderen op een actieve en leuke manier zo realistisch mogelijk laten ervaren hoe het is om met een energiestofwisselingsziekte te leven?' Dit was de vraag van Mirjam en Aemy in aanloop naar het evenement waarin zij bewustwording willen creëren bij kinderen, maar ook geld willen ophalen voor Stichting Energy4All. Dit is het goede doel waarvoor Mirjam zich recentelijk in Italië heeft ingezet. Zij steunen onderzoek naar energiestofwisselingsziekten. "In eerste instantie wilden we de kinderen de hele nacht wakker houden om ze vervolgens een dag lang te laten sporten, maar dit is voor de ouders ook niet fijn", zegt buurtsportcoach Aemy. "We hebben daarom voor een iets andere variant gekozen. Bij deze variant gaan de kinderen lekker thuis slapen, maar wordt er wel twee dagen gesport voor het goede doel."

Sportief programma
Zaterdag 28 september begint het programma voor kinderen vanaf groep 7 om 23 uur bij De Piramide. Vanuit hier begint het nachtprogramma. Tot 1 uur kunnen er in sporthal De Eeght diverse sporten beoefend worden. "Omdat het evenement aansluit op de Nationale Sportweek hebben we besloten het thema hiervan aan onze actie te koppelen. Dit thema is Uniek Sporten, daar beginnen we zaterdagavond dus al mee."
Buurtsportcoach Aemy heeft samen met haar team van stagiaires een selectie unieke sporten samengesteld. "De sporthal is verdeeld in drie zalen met daarin verschillende sporten", legt ze uit. "Zo is er in een zaal JustDance te spelen op een beamer, in een andere zaal is het wat donkerder en daar kan worden geapenkooid. De derde en laatste zaal is pikkedonker gemaakt en verlicht met blacklight, hierin wordt glow in the dark voetbal gespeeld."
Om 1 uur 's nachts hebben de kinderen er een actieve avond/nacht op zitten en mogen zij worden opgehaald voor een korte nachtrust. Deze korte nachtrust sluit aan op het feit dat kinderen met een energiestofwisselingsziekte niet de energie hebben om überhaupt te kunnen sporten. "Hiermee willen we de kinderen ook laten ervaren hoe het is om dusdanig vermoeid te zijn."

Korte nachtrust
Na deze korte nachtrust kunnen de kinderen zichzelf op zondagochtend om 7.30 uur alweer melden voor een gezamenlijk ontbijt bij De Piramide. Dit ontbijt wordt verzorgd door Albert Heijn Schaijk. "Vanaf dit moment kunnen er ook kinderen uit groep 6 aansluiten voor het ochtendprogramma", vertelt Aemy. "Hierin gaan we allerlei activiteiten doen door Schaijk zoals een ochtendwandeling." Hierop volgend start om 10 uur het ochtendprogramma op het terrein van Le Jeteur en DAW. "Alle leeftijden zijn dan welkom en hiervoor hoef je jezelf niet in te schrijven", vervolgt ze. "Als je dus zin hebt in een actieve ochtend kun je gewoon langs komen."
Voor de oudere deelnemers die zichzelf hebben ingeschreven staan er zondag vier unieke sporten op het programma. Dit zijn: amputatievoetbal op krukken, blind knotshockey, doof jeu des boules en Archery Attack (een kruising tussen trefbal en boogschieten). Voor de jongere deelnemers zijn er diverse activiteiten en spelletjes te doen zoals reuze-vier-op-een-rij en is er tevens een springkussen aanwezig.

Energy4all
Via de ingang van Le Jeteur worden de actievelingen verwelkomd zondag. Op weg naar het sportveld staan er collectebussen zodat de bezoekers op zondag ook een steentje bij kunnen dragen. Aemy: "Jongere bezoekers en hun ouders hoeven geen inschrijfgeld te betalen, maar als zij een steentje bij willen dragen kan dat alsnog via de collectebussen." Het goede doel Energy4All steunen staat immers centraal op het evenement. Kinderen die zaterdag en zondag meewillen doen met de unieke sporten betalen wel inschrijfgeld om hiermee het goede doel te steunen. Voor twee dagen zijn de inschrijfkosten 7,50 euro en voor alleen de zaterdag of zondag bedraagt inschrijven 5 euro. Inmiddels zijn op de basisscholen inschrijfformulieren rondgedeeld, maar opgeven kan ook via stagebijlanderdsportzo@outlook.com. Buurtsportcoach Aemy benadrukt nogmaals: "Iedereen is welkom om te komen kijken, aan te moedigen en het goede doel te steunen!"

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: