Direct door naar content
Brabant wandelt collectief tegen diabetes en COPD afbeelding nieuwsbericht

Brabant wandelt collectief tegen diabetes en COPD

29 september 2019

Zaterdag 28 september werd de Nationale Diabetes- en COPD Challenge 2019 afgesloten. Aan deze challenge deden landelijk zo’n 5000 mensen met diabetes, COPD en/of een andere chronische aandoening mee. Dankzij de inzet van vele enthousiaste Brabantse zorgprofessionals en de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant was Brabant met 41 wandelgroepen en ruim 1400 wandelaars meer dan goed vertegenwoordigd. Door heel Brabant wandelden de afgelopen 20 weken de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant, huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, fysiotherapeuten en podotherapeuten beurtelings mee met de deelnemers, zodat er altijd professionele ondersteuning aanwezig was. En met resultaat! Mensen die wandelen zijn gelukkiger en leven langer.

Bewegen loont
Onderzoek in steden toont aan dat het BMI van de deelnemers afneemt, buik- en heupomvang gemiddeld met 4 cm afnemen en deelnemers hun kwaliteit van leven na afloop van de challenge gemiddeld 1,1 punt hoger waarderen. Daarnaast nemen zorgkosten en langdurig verzuim af.

Drempels wegnemen
De Bas van de Goor Foundation (organisator van de Diabetes- en COPD Challenge) deed daarnaast onderzoek naar waarom mensen – vaak tegen beter weten in – niet actief bewegen en hoe de Diabetes- en COPD Challenge hierop inspelen. Gebrek aan vertrouwen in het eigen lichaam? Een zorgprofessional wandelt mee en de wandelgroepen bouwen langzaam op. Geen geld? Wandelen kost niets en kan in de eigen omgeving. Geen zin om alleen te gaan of een stok achter de deur nodig? Het groepsgevoel is een belangrijk ingrediënt van de Nationale Diabetes- en COPD Challenge. En motivatie? Aan het eind van het traject is het afsluitende festival met de bijbehorende medaille slechts een leuke bijkomstigheid, de geboekte gezondheidswinst (fysiek én mentaal) is de echte beloning voor de inspanningen!

De wandelgroepen die in deelnemen aan de COPD- en Diabetes challenge worden ondersteund door de beweegcoaches van Uniek Brabant. Heb je interesse om volgend jaar ook mee te wandelen met de wandelgroepen van de Diabetes- en COPD Challenge? Stuur een mail naar info@unieksportenbrabant.nl. Wij brengen je dan in contact met de juiste personen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: