Direct door naar content
Alex breekt fietsrecord ondanks klompvoet afbeelding nieuwsbericht

Alex breekt fietsrecord ondanks klompvoet

02 oktober 2019

Het leek eerst gekkenwerk, maar het is Alex Van Breedam (53) toch gelukt om het Belgisch uurrecord voor masters op de fiets te verbreken. Dat was extra bijzonder omdat Alex door een klompvoet met één been veel minder hard kan trappen. De Belg wil zich duidelijk niet tegen laten houden door zijn beperking en wil daarmee ook anderen inspireren. 

Alex is geboren met een rechtervoet die naar binnen en beneden is gedraaid. Deze afwijking, die wereldwijd ongeveer 9 miljoen mensen hebben, wordt een klompvoet genoemd. Bij Alex betekent dat behalve dat hij iets minder makkelijk loopt ook dat hij rechts veel minder spieren heeft. Hij heeft dat zo weten om te draaien dat hij daar bij het fietsen helemaal geen last van heeft. 

Verschil in kracht
Hij legt het zelf in een filmpje uit. “Ik had aan mijn rechterbeen 40 procent vermogen en links 60 procent.” Dat is een groot verschil natuurlijk. Dankzij een heel begeleidingsteam wisten ze dat verschil tussen de kracht in zijn benen te verkleinen tot 52 % links om 48 procent rechts. Dat team van wetenschappers en trainers begeleidde eerder ook de Belg Victor Campenaerts bij zijn geslaagde poging het wereluurrecord te verbreken. 

Bepekring is geen grens
Alex deed ook een succesvolle poging om het Belgisch uurrecord voor masters (50 tot 55 jaar) te verbreken. Hij reed namelijk 40,843 kilometer in een uur op de wielerbaan van Gent. Met die prestatie wilde hij ook iets duidelijk maken: “Een fysieke beperking hoeft geen grens te betekenen. Sterker nog: ik denk dat je uit die beperking de mentale kracht kunt halen om veel sterker te zijn dan je normaal zou doen.” 

Anderen inspireren
Hij weet zelf ook zeker dat hij zonder zijn beperking nooit een poging had gedaan om een uurrecord te verbreken. “Ik heb ook geprobeerd om mijn fysieke beperking als een voorbeeld voor anderen te stellen. Ik wil hiermee anderen inspireren.” Met zijn poging wilde hij ook anderen helpen met dezelfde beperking. Dat deed hij door geld in te zamelen voor kinderen met een klompvoet. In totaal haalde hij 10.000 euro op om kinderen een behandeling te kunnen geven om te leren lopen met hun klompvoet. 

Foto: cyclingeye.com 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: