Direct door naar content
Voetbal is medicijn voor eerste Transplantatie Team afbeelding nieuwsbericht

Voetbal is medicijn voor eerste Transplantatie Team

11 november 2019

Tot voor kort was voetbal in Nederland niet mogelijk voor mensen met een orgaantransplantatie. Het Nederlands Transplantatie voetbalteam dat in januari van dit jaar is gestart, heeft daar verandering in gebracht. Het ‘andere Oranje’, zoals ze zichzelf graag noemen, is al gegroeid van 7 naar 24 spelers en een begeleidingsteam met twee coaches en twee fysio’s. En de eerste prijs is ook al binnen: zilver bij de World Transplant Games. 

Binnen het Nederlands Transplantatie Team hebben alle spelers en speelsters een orgaan- of stamceltransplantatie ondergaan. Door een aantal regels aan te passen kunnen zij nu ook voetballen: een kleiner veld, zes tegen zes, geen fysiek contact of slidings en geen buitenspel. “Door het kleine veld is deze sport echt dynamisch en gaat het spel snel over en weer. Diep van binnen zijn het allemaal kleine Messi’s of Ronaldo’s”, zegt trainer Robin Simons. 

"Voetballen werkt als medicijn!"

Donor
Simons ziet dat het voetballen als een medicijn werkt. “Je ziet de spelers opbloeien als ze op het veld staan. Deze sporters, met een transplantatie, beseffen maar al te goed dat ze ook niet meer konden sporten als er geen donor was geweest. Sommige mensen hebben voor hun transplantatie niet kunnen, of mogen sporten. En dat maakt het allemaal nog specialer.” In het team zitten ook spelers die op hun 45ste voor het eerst gaan voetballen om dat het daarvoor nooit mogelijk was. 

Zilveren medaille
In augustus van dit jaar deed het Nederlands Transplantatie voetbalteam mee aan de World Transplant Games in Newcastle. Voetbal stond daar voor het eerst op het programma. Alleen in de finale was het Engelse team de Nederlanders te sterk, maar dit leverde het ‘andere Oranje’ wel een prachtige zilveren medaille op. 

"Dit team is een echte eenheid!"

Eenheid
Vooral de teamspirit op en buiten het veld maken dit team bijzonder. “Het leven van deze mensen kan ineens overhoop gehaald worden omdat er ineens afstoting van het getransplanteerde orgaan plaatsvindt. En dan staan we allemaal klaar voor deze persoon en zijn of haar familie. Of je nu uit Limburg of Friesland komt maakt dan ook niet uit. Dit team is een echte eenheid!”

Uniek Sporttalent 
Dit jaar werd het Nederlands Transplantatieteam tweede bij de Uniek Sporttalent Verkiezing in de categorie Teams. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: