Direct door naar content
Bij Vitality Sports ben je jezelf, niet je beperking! afbeelding nieuwsbericht

Bij Vitality Sports ben je jezelf, niet je beperking!

21 oktober 2019

Sporten en bewegen is nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend, zo ondervond ook Peggy Aartsen van gezinshuis De Wilgenhof. Enkele bewoners van haar gezinshuis wilden namelijk graag sporten. Op veel plekken was dit helaas niet mogelijk door de licht verstandelijke beperking (LVB) en uiteenlopende bijkomende problematiek. Zij kwam via Uniek Sporten in contact met Josko Koelemeijer van Vitality Sports. Inmiddels sporten zij wekelijks bij Vitality Sports. De Wilgenhof is er niet meer weg te denken en samen met Vitality Sports willen zij anderen motiveren om ook mee te doen.

Josko is met Vitality Sports niet bij toeval in aanraking gekomen met mensen met een beperking, want hij heeft zelf een zoon met PDD-NOS (een vorm van autisme) en ADHD. Daarnaast werd hij regelmatig benaderd door ouders van kinderen met een (lichte) beperking. 'Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb clinics gegeven op het speciaal onderwijs en we zijn natuurlijk de samenwerking gestart met De Wilgenhof', verteld Josko vol passie. Zijn interesse komt ook voort uit het feit dat er weinig mogelijkheden zijn op sportgebied voor deze jongeren en volwassenen. Peggy beaamt dit. 'Wij waren al een tijdje op zoek naar passende activiteiten voor onze bewoners. Bij de reguliere sporten worden zij overvraagd en vallen zij uit. Echter, in speciale groepen worden ze niet uitgedaagd. Daardoor vallen zij tussen wal en schip.' En vervolgens stralend: 'Maar hier bij Vitality Sports is het fantastisch!'

Het begeleiden van deze doelgroep vraagt maatwerk van sportaanbieders en hun trainers. De trainers bij Vitality Sports doen dit geweldig zegt Wilma (30), bewoonster van De Wilgenhof. 'Ik heb hier een veilig gevoel. Ze kijken naar wat ik wil en kan. We worden gezien en normaal behandeld. Als sporters die sporten op ons eigen niveau.' Wim (42) vult aan: 'Alles mag, niets moet en er wordt naar persoonlijke wensen gekeken. Dit maakt dat het heel laagdrempelig is.' Voor de sporters levert het veel meer op dan alleen fitter worden. 'Het helpt ook voor mijn ADHD, om mijn hoofd leeg te maken. Mijn concentratie wordt beter en in mijn hoofd blijf ik daardoor langer rustig,' verteld Marloes (26) gemotiveerd.

Het enige wat nog mag verbeteren, is dat de groep wat mag groeien. Damanja (19) heeft voor hen die op zoek zijn of twijfelen een welgemeend advies. 'Als je graag wilt sporten of bewegen, dan zou ik zeggen, kom een keertje kennismaken. In het begin was ik ook erg verlegen, maar ze stellen je op je gemak en ze helpen je goed. Dus kom gewoon langs!'

Peggy hoopt dat ook collega zorgverleners mensen verwijzen of op weg helpen. 'Samen sporten en bewegen is ontzettend leuk en belangrijk voor deze groep. Ik nodig hen van harte uit aan te sluiten bij onze sportgroep, zodat zij ook anderen leren kennen. Wij staan hier zeker voor open.' De Wilgenhof traint iedere woensdag van 17.00 – 18.00 uur bij Vitality Sports in Duiven.

Leer de sporters kennen!
Wil je meer weten over deze sportgroep? In de komende tijd delen we de volledige verhalen van Wilma, Wim, Marloes en Damanja. Wil je hier niet op wachten? Neem dan direct contact op met Vitality Sports en kom kennismaken.

Nieuwe groep voor kinderen en jongeren
In samenwerking met de gemeente Duiven en Uniek Sporten start Vitality Sports ook een sportgroep voor kinderen en jongeren vanaf 12 jaar, verteld Josko. 'We hopen dat zo meer mensen de weg weten te vinden naar ons, want ik hoor wel dat er vraag naar is. Wij hopen dat degene die zich niet overal thuis voelen, door bijvoorbeeld autisme, bij ons aansluiten. Ook het sociale contact hierin is voor ons belangrijk, de mogelijkheid om andere mensen te kunnen ontmoeten.' De eerste training is op woensdag 6 november van 16.00 – 17.00 uur. Wil je meer informatie? Neem dan contact op.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: