Direct door naar content
Man beklimt Kilimanjaro met twee protheses afbeelding nieuwsbericht

Man beklimt Kilimanjaro met twee protheses

31 oktober 2019

Hij zette het nationale rolstoelbasketbalteam van India op, vocht voor zijn recht om te mogen autorijden en hij werd op 23 september de eerste Indiër met twee geamputeerde benen die de Kilimanjaro beklom. En nu? “Mijn volgende doel is de Mount Everest”, zegt Chitrasen Sahu zelfverzekerd. 

Het is een dag waar hij niet graag aan terugdenkt. Niet alleen vanwege de pijn, maar ook omdat hij het al een plekje heeft gegeven. Chitrasen was 21 jaar toen hij vanaf zijn werk de trein naar huis pakte, maar toen ging het mis. De trein trok op en Chitrasen viel in het gat tussen de trein en het perron. “Ik stond vlakbij de opening van de deur en de hendel waar je je aan vast kunt houden was erg glad die dag. Eén been werd al direct na het ongeluk geamputeerd”, vertelt de Indiër. 24 dagen later verloor hij ook zijn andere been. Wat hij toen niet kon bedenken was dat hij 5,5 jaar later met twee protheses de Kilimanjaro zou beklimmen. 

“Als je niks positiefs kan zeggen, zeg dan ook niks negatiefs”

Chitrasen Sahu

Mountain man
Tijdens zijn herstel heeft Chitrasen veel steun gehad van zijn familie en vrienden. “Ze hebben me nooit laten vallen. Ze hebben me nooit laten voelen dat er iets erg gebeurd was”, laat hij weten. “Als je niks positiefs kan zeggen, zeg dan ook niks negatiefs”, is de les die hij hieruit geleerd heeft. In mei 2018 begon Chitrasen aan zijn missie om de Kilimanjaro te beklimmen. “Rahul Gupta, oftewel ‘mountain man’, hield een persconferentie na een geslaagde beklimming van de Mount Everest. Dat was het moment waarop ik dé vraag stelde. Kan iemand met twee geamputeerde benen ook bergbeklimmen? Vanaf dat moment zijn we langzaamaan gestart met trainen.”

Veel berichtjes
De training duurde in totaal bijna anderhalf jaar. Gupta, die samen met Chitrasen de Kilimanjaro beklom, is erg positief over hem. “Het goede aan hem is dat hij een langzame klimmer is. Dat maakt de acclimatisatie op hoogte veel makkelijker.” Op 23 september om 11 uur in de ochtend was het dan zover. Chitrasen zet de laatste stappen richting de top van de Kilimanjaro. “Sindsdien hebben zo veel mensen me een berichtje gestuurd! Mensen die zelf ook één of meerdere amputaties hebben en iets vergelijkbaars willen doen. Als ik mensen positief geïnspireerd heb, is mijn doel bereikt.”

Dat is niet het enige wat Chitrasen wil bereiken. “Ik hoop dat de Indiërs beter leren omgaan met mensen met amputaties. Het is erg vernederend als je iedereen naar je ziet staren. Op het vliegveld kwamen er ook zomaar mensen op me af lopen met de vraag wat er gebeurd is. Ik denk dat het belangrijk is voor hen om te begrijpen dat sommige mensen niet terug willen naar die nare herinnering.”

“Ik hoop dat de Indiërs beter leren omgaan met mensen met amputaties. Het is erg vernederend als je iedereen naar je ziet staren"

Financiële steun
Eenmaal terug in India wist Chitrasen al direct wat zijn volgende doel gaat zijn. “De Mount Everest beklimmen. Maar dat is een missie waarvoor je niet alleen mentaal en fysiek sterk moet zijn, ook financieel heb ik ondersteuning nodig. Ik heb bijvoorbeeld een nieuwe uitrusting nodig voor de Mount Everest.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: