Direct door naar content
“Dansen houdt niet op als je in rolstoel zit” afbeelding nieuwsbericht

“Dansen houdt niet op als je in rolstoel zit”

24 oktober 2019

Zwieren op de Weense wals, rondjes draaien op de rumba en swingen op een stukje Jive. De uitdossingen zijn zoals we die van dansers kennen: frivole jurkjes, strakke glitterpakjes, weelderige galajurken en snoepjesroze tutu’s. Er is alleen één verschil met een ‘normale’ danswedstrijd: de dansers bewegen zich niet voort op benen, maar op wielen. 

Dansen is populair onder mensen in een rolstoel. Duizenden rolstoelers beoefenen de sport recreatief, een stuk of 150 paren dansen op wedstrijdniveau. Ook internationaal is de sport in opkomst: rolstoeldansen is erkend door het Internationaal Paralympisch Comité en hoopt snel opge toelating tot de Paralympische Spelen. 

“Ik kon wel janken. Ik zou nooit meer kunnen dansen”

Corrie van Hugten

‘Grand lady’ van rolstoeldansen
Dat succes wordt grotendeels toegeschreven aan Corrie van Hugten (76), de ‘grand lady’ van het internationale rolstoeldansen. Van Hugten was danslerares toen ze in 1975 een aandoening kreeg die haar benen verlamde. Van de ene op de andere dag zat ze in een rolstoel. “Ik kon wel janken. Ik zou nooit meer kunnen dansen”, vertelt ze in de Volkskrant. Een collega-dansleraar pepte haar op. “Die zei: jij gaat zorgen dat mensen met een beperking ook gaan dansen.” 

Dat is wat Van Hugten deed. Ze richtte in 1981 de Stichting Rolstoeldansen Nederland (SRN) op en trok als ambassadeur voor de sport de wereld over met lezingen en workshops. Van Hugten rolstoeldanste voor de Amerikaanse president Bill Clinton en voor Nelson Mandela. “Ik kreeg kussen op beide wangen.”

“Soms heb je het gevoel dat je benen willen meedoen, maar dat gaat niet meer”

Overschakelen
Rolstoeldansen heeft een aantal categorieën. Voor de combi’s dansen rolstoelers met een valide partner, bij de duo’s zitten beide dansers in een rolstoel. Verder is alles hetzelfde als bij dansen óp benen. Maar overschakelen van dansen op je benen naar dansen in een rolstoel is niet gemakkelijk, zo ondervond Jacqueline. Ze viel op haar veertiende tijdens een gymles en liep een dwarslaesie op. Jacqueline danste al en sindsdien doet ze dat in een rolstoel. “Soms heb je het gevoel dat je benen willen meedoen, maar dat gaat niet meer.”

Alle Graafstra, voormalig amateurdanser en nu trainer van rolstoeldansers, krijgt een brok in haar keel als ze kijkt naar rolstoeldansers. “Het bewijst dat dansen niet hoeft op te houden als je in een rolstoel zit.”

Bron: De Volkskrant

Foto: MeinPhoto / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: