Direct door naar content
“Door handbiken weer vertrouwen in mijn lichaam” afbeelding nieuwsbericht

“Door handbiken weer vertrouwen in mijn lichaam”

04 november 2019

Slechts vier maanden na de amputatie van zijn rechteronderbeen finisht Paul Ramakers als tweede in de H5-klasse van de HandbikeBattle. “Dankzij het handbiken heb ik het vertrouwen in mijn eigen lichaam weer terug”, vertelt de 35-jarige Paul Ramakers uit Born (Zuid-Limburg). 

In februari van dit jaar kreeg Paul te horen dat hij een agressieve vorm van kanker had in zijn rechteronderbeen. Als gevolg daarvan moest zijn been worden geamputeerd. “De dag van de amputatie zie ik als de eerste dag van mijn nieuwe leven. Ik kon alles weer opnieuw gaan uitvinden en daar zag ik wel een uitdaging in. Ik vind het niet erg om nieuwe dingen te proberen. Mijn nieuwe leven is gestart en dit hoort er allemaal bij. Ik vind het super interessant.”

Dankzij de fysio
De conditie van Paul was door zijn ziekte behoorlijk achteruit gegaan. “Ik werd verschrikkelijk moe van op krukken lopen”, verklaart de Zuid-Limburger. “De fysiotherapeut zei dat ze wel iets anders wist om conditie op te bouwen en dat was de handbike. Vervolgens wees een andere fysiotherapeut me op de HandbikeBattle in Oostenrijk. Ze zei dat ik wel hartstikke gek zou zijn om daaraan mee te doen, dus toen heb ik me meteen opgegeven.”

De HandbikeBattle is een sportieve handbikewedstrijd in Oostenrijk  tussen handbiketeams van revalidatiecentra. De start is op 1287 meter hoogte bij de tolpoort van de Kaunertalergletscherstrasse, definish ligt twintig kilometer verderop op 2150 meter hoogte. Een stevige klim met slechts vijf vlakke kilometers. Paul eindigt na een korte voorbereidingsperiode als tweede. “Toen dacht ik dat deze sport me wel moest liggen, dus ben ik ermee doorgegaan.”

Vertrouwen
Paul, die voor zijn amputatie onder meer aan mountainbiken deed, geniet met volle teugen van het handbiken. “In eerste instantie heeft het handbiken me het vertrouwen in mijn eigen lichaam teruggegeven, wat ik heel erg belangrijk vond. Maar ik vind het ook heerlijk om lekker buiten te zijn, mooie plekjes in de omgeving te kunnen zien. Zeker hier in Zuid-Limburg. Het actief bezig zijn en werken aan jezelf in een omgeving die je zelf bepaalt; dat maakt het handbiken zo mooi.”

"Als je verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en op zoek gaat naar dingen je leuk vindt, dan vind je die!"

Paul Ramakers

Handbiken heeft veel mooie kanten, maar Paul is ook wel tegen dingen aan gelopen. “Het is heel moeilijk om aan een fiets te komen. “Het is zo’n niche dat er maar heel weinig fabrikanten en bouwers zijn die een goede fiets kunnen maken. Het is ook enorm kostbaar, dus dat was wel even een uitdaging. Als je een eigen fiets moet kopen, ben je zo tienduizend euro armer. De levertijden zijn ook nog eens heel lang, omdat er maar zo weinig fabrikanten zijn.” Desondanks is hij inmiddels gescout op de talentendag van NOC*NSF en is hij op weg naar de nationale handbikeselectie.”

Iedereen is bereid te helpen
“Open je ogen, kijk om je heen”, geeft Paul als tip aan andere mensen met een beperking die ook eens een sport willen proberen. “Als je verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en op zoek gaat naar dingen je leuk vindt, dan vind je die! Zeker in de para-sportwereld wordt je enorm geholpen. Iedereen begrijpt elkaar redelijk goed en iedereen is bereid om te helpen.” 

Paul heeft inmiddels een mooi doel voor ogen met zijn handbike. “De Olympische Spelen van Parijs in 2024 zou wel heel mooi zijn!”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: