Direct door naar content
Matijn met CP is nieuwslezer bij Radio 2 afbeelding nieuwsbericht

Matijn met CP is nieuwslezer bij Radio 2

07 november 2019

“Als je een beperking hebt en je wil iets in de media gaan doen, dan moet je gewoon je mond opentrekken en zeggen: ik kan het wel!” Dat is de boodschap van Matijn Nijhuis (45), Radio 2-nieuwslezer met cerebrale parese. De Almeloër zit naar eigen zeggen helemaal op zijn plek bij de NOS. 

“We zijn al lang geen voorleespoppetjes meer, zoals vroeger”, omschrijft Matijn zijn baan als nieuwslezer in aan artikel op de website van Tubantia. “Ik schrijf mijn eigen bulletins op basis van de centrale redactie van de NOS, zoek geluidsfragmenten erbij, kies de juiste mix, het is heel journalistiek werk. Precies wat ik ben, journalist.” De 45-jarige Matijn vindt het wel lastig om elke dag een goed humeur te hebben. “Ik mag op de radio nooit mijn dag niet hebben. De luisteraar hoort dat we elkaar aardig vinden, maar hoort ook als het anders is.”

Grapjes
Bij Matijn is het risico wel aanwezig dat hij wel eens een mindere dag heeft, omdat hij lijdt aan CP, een hersenbeschadiging rond de geboorte. “Daardoor loop ik alsof ik door een auto ben aangereden en nooit ben behandeld. Dat gaat soms gepaard met veel pijn, maar het heeft nooit invloed op mijn werk.” Zijn beperking is wel een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp op de radio. “Als het nieuws wat later begint, om welke reden dan ook, dan is het al snel: onze zombie komt nog aangestrompeld.”

De nieuwslezer kan gelukkig wel tegen een grapje. “Dat deed ik vroeger wel wat meer. Je maakt het onderwerp bespreekbaar, dat helpt. Het is voor iedereen wel goed om enige zelfspot te hebben. Ik kan aan Ruud de Wild gerust vragen hoe het gaat met zijn zestiende huwelijk, iedereen heeft wel wat. En pas als mensen harde grappen over je durven te maken, dan tel je echt mee. Op Radio 2 kunnen ze allemaal wel tegen een grap.”

De ideale baan
Ondanks zijn beperking zit Matijn helemaal op zijn plek bij Radio 2. “Het loopt gesmeerd, er is een fijne sfeer. Wat ik doe heeft diepgang, maar is niet te hoogdravend. Het geeft met wel het gevoel dat ik wat nuttigs doe. Ik zou het bijna de ideale baan kunnen noemen. Wat het ook weer lastig maakt. Wat zou ik hierna nog moeten? Geen idee eigenlijk, ik zou niks kunnen bedenken. Rentenieren misschien? Maar dat zit er nog niet in.”

Wist je trouwens al dat Matijn ook vlogt over zijn drukke leven? Je vindt ze hier op YouTube.

Bron: Tubantia

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: