Direct door naar content
Proef met slimme parkeerplekken in Den Bosch afbeelding nieuwsbericht

Proef met slimme parkeerplekken in Den Bosch

15 november 2019

Moet jij vaak een paar rondjes omrijden om een gehandicaptenparkeerplaats te vinden? In Den Bosch hebben ze hier iets op gevonden: een app helpt bij het vinden van een vrije plek. De app wordt het komende half jaar getest. 

Het slimme parkeren in Den Bosch werkt eigenlijk heel simpel. Alle 79 parkeerplekken voor gehandicapten in de binnenstad en het gebied rond het station hebben een sensor gekregen. De parkeergarages in dat gebied tellen daar niet bij. Als een plek bezet is wordt dat direct in de app zichtbaar. Als je de app gebruikt word je automatisch naar de dichtstbij zijnde vrije parkeerplek geleid. Handig toch?

Toegankelijker
De gemeente Den Bosch vindt het belangrijk om deze proef te doen, omdat bereikbaarheid en toegankelijkheid van de stad voor jou wordt vergroot. Met deze nieuwe technieken wordt onnodig zoeken voorkomen en de loop- of rolafstand naar je eindbestemming wordt zo ook kleiner. 

Belangstelling
Bij het bedenken van dit idee voor slimmere parkeerplekken was het Gehandicapten Platform ’s Hertogenbosch nauw betrokken. Roos Kapteijns, voorzitter van het platform, geeft in het Brabants Dagblad aan dat zij erg blij is met het experiment. “Het is niet zo dat er een gigantisch probleem is. Maar ik weet bijvoorbeeld dat twintig procent van onze gehandicapte platformmedewerkers soms heel wat blokjes om moet rijden om een beschikbare parkeerplaats te vinden. En dan scheelt het nog dat zij de parkeerplaatsen kennen. Als mensen weten dat deze app bestaat, zal er zeker belangstelling voor zijn.’’

Andere steden
Den Bosch is niet de enige stad waar wordt gekeken of slimme parkeerplekken bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart beter geholpen kunnen worden. In Den Haag werd dit jaar ook al een proef gedaan met 124 parkeerplekken voor gehandicapten. In andere steden wordt de nieuwe techniek met sensoren ook al getest, omdat het beperken van het rijden van rondjes in een stad ook nog eens beter voor het milieu is. 

Als je in Den Bosch woont, kun je je aanmelden om mee te doen aan de pilot. Woon je ergens anders dan moet je misschien nog even geduld hebben, maar misschien duurt het ook helemaal niet lang meer voordat je overal ‘slim’ kunt parkeren. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: