Direct door naar content
Betere rolstoelskills in Het Klokhuis afbeelding nieuwsbericht

Betere rolstoelskills in Het Klokhuis

07 november 2019

Lopen lijkt iets vanzelfsprekends, maar dat is het lang niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die door een ziekte of ongeluk niet of nauwelijks kunnen lopen. Zij zitten in een rolstoel. Nu denk je misschien dat dat supermakkelijk is. Je hoeft alleen maar te zitten en te rollen, maar dat is niet zo. Je moet toch wel echt wat skills hebben om met een rolstoel om te gaan. 

Sosha van Het Klokhuis ging op onderzoek uit in de aflevering van 6 november. Ze gaat op pad met Tess die haar hele leven in een rolstoel zit. “Ik heb Spina Bifida, een open ruggetje. Daardoor kan ik niet lopen”, legt Tess uit. “Toen ik achttien maanden was, kreeg ik al mijn eerste rolstoel en door veel te oefenen kan ik nu prima met de rolstoel overweg.”

Rolstoeltraining
In de tijd dat Tess moest leren met de rolstoel om te gaan, waren er nog geen rolstoeltrainingen. Nu wel. Marleen Sol bedacht een speciale training om beter te leren rijden in je rolstoel en won daarmee in 2018 de Klokhuis Wetenschapsprijs. “Het is hartstikke belangrijk dat kinderen zelf kunnen rolstoel rijden”, legt Marleen uit. “Dat ze kunnen buitenspelen bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook heel goed voor je zelfvertrouwen.”

Marleen ontwikkelde 21 vaardigheden waarop de kinderen in de les getoetst worden. “Vooruit rijden, achteruit rijden of een stoepje op en af. We kijken hoe goed kinderen die vaardigheden onder de knie hebben en meten hun zelfvertrouwen door middel van een vragenlijst. En we zien dat kinderen beter worden en hun zelfvertrouwen groeit.” 

"We zien dat heel veel kinderen die meedoen aan onze trainingen zich een stoere skater voelen in plaats van het zielige jongetje of meisje in de rolstoel"

Kees-Jan (Wheelchair Skate event)

Lol maken
Na de les gaan Soscha en Tess nog even langs bij het Wheelchair Skate event, een jaarlijks skate evenement voor kinderen in een rolstoel. “Het is natuurlijk niet leuk als je hoort dat je je leven lang afhankelijk bent van een rolstoel”, legt organisator Kees-Jan uit. “Maar dat betekent niet dat je geen leuk leven kunt hebben. Dat willen we hier laten zien. Dat je nog echt wel lol kan maken. We zien dat heel veel kinderen die meedoen aan onze trainingen zich een stoere skater voelen in plaats van het zielige jongetje of meisje in de rolstoel.”

De aflevering van Het Klokhuis over rolstoelskills kun je terugkijken op NPOStart.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: