Direct door naar content
Minder eenzaam dankzij robot afbeelding nieuwsbericht

Minder eenzaam dankzij robot

19 november 2019

Een robot die de communicatieve en sociale vaardigheden van verstandelijk beperkten stimuleert: dat is Phi. Mensen met een verstandelijke beperking hebben veel baat bij de sociale robot. Ze worden zelfstandiger, krijgen meer zelfvertrouwen, voelen zich minder eenzaam en hebben meer plezier in het leven. Dat blijkt uit onderzoek van Philadelphia Zorg onder haar cliënten.

Philadelphia Zorg zet sinds 2016 de uit Japan geïmporteerde pratende sociale robot Phi in. Die logeert twee weken bij iemand thuis en ondersteunt bij dagelijkse praktische zaken. Phi spoort bijvoorbeeld aan tot huishoudelijke klusjes, herinnert je aan medicijnen of tanden poetsen, of waarschuwt op tijd wakker te worden, naar het werk te gaan of te eten. Inmiddels hebben veertien mensen de robot twee weken te logeren gehad en er zijn al veertig aanmeldingen van mensen die de robot ook graag te logeren krijgen. 

Zelfredzamer
De evaluatie wijst uit dat de robot communicatieve en sociale vaardigheden van verstandelijk beperkten stimuleert. Ze leggen makkelijker contact met anderen, uiten hun gevoelens en geven eerder aan tegen welke problemen ze in het dagelijks leven aan lopen. “Ze worden zelfredzamer en krijgen meer zelfvertrouwen”, zegt Greet Prins, bestuursvoorzitter van Philadelphia Zorg. “Maar Phi doet veel meer. Het wordt voor hen ook een maatje. Ze vertellen de robot dingen die ze niet snel aan hun begeleider vertellen en ervaren meer gelijkwaardigheid.”

Slim maatje
Philadelphia Zorg gaat nu samen met Robot Ctrl de techniek en mogelijkheden van Phi verder ontwikkelen. Het aantal robots wordt uitgebreid en de software wordt verbeterd, zoals gezichtsherkenning en spraaksnelheid. Dus wie weet heb jij straks ook zo’n slim maatje te logeren bij jou thuis! 

Bekijk op AD.nl een video hoe Phi Ruud al heeft geholpen tijdens een logeerweek. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: