Direct door naar content
Ook in een rolstoel danst Joop wat af afbeelding nieuwsbericht

Ook in een rolstoel danst Joop wat af

23 november 2019

Al ruim 65 jaar staat Joop Nuijten op de dansvloer. Het dansen zit in zijn bloed en dat wil hij niet zomaar opgeven, ook niet door een handicap. De laatste vijf jaar danst hij daarom in zijn rolstoel. 

Zo vaak als hij kan, gaat Nuijten (79) dansen. Zolang als hij zich kan herinneren doet hij dat al. De eerste keer was tijdens de Rijense kermis, weet hij nog. "Ik was een van de weinige jongens die wilden dansen, en vrouwkes zaten er genoeg, dus ik heb de hele avond op de vloer gestaan. ‘Wa kunde gij mooi dansen’, zeiden ze. Het zit me in mijn lijf. Ik ben ermee geboren," vertelde hij onlangs aan een verslaggever van het Brabants Dagblad.

Operatie
Jarenlang voerde hij zijn hobby uit, totdat hij vijf jaar geleden pijn kreeg in zijn benen. Bovendien kreeg hij last van een vermoeidheid die niet over ging. Hij werd in het ziekenhuis direct doorgestuurd voor een operatie. 

Wennen aan het idee
Nuijten bleek vernauwde bloedvaten te hebben. "Ik had geen idee wat ze zouden gaan doen. Toen ik wakker werd, had ik geen benen meer. Dat was een verschrikking. Ik was in een klap afhankelijk geworden. Niet meer lopen, fietsen, autorijden. Ik heb weken nodig gehad om aan het idee te wennen", vertelt hij.

"Het ging vanzelf. De dans zit in mijn hele lichaam. Ik doe de dingen zonder dat ik er erg in heb"

Joop Nuijten

Vanzelf
Toch ging hij uiteindelijk weer terug naar de dansschool. Om te dansen in zijn rolstoel. "Ik wilde wel eens zien of ik ermee de vloer op kon. Het ging vanzelf. De dans zit in mijn hele lichaam. Ik doe de dingen zonder dat ik er erg in heb." 

Alleen dansen
Hij danst nu niet meer met een partner, maar alleen. "Ik hoef me niet aan te passen aan een partner die niet zo goed is. Mensen vinden het knap hoe ik er overheen gekomen ben, maar ik zie anderen om me heen die het veel slechter hebben", besluit Nuijten.

Bron: BD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: