Direct door naar content
Deze blindenstok meet stress op straat afbeelding nieuwsbericht

Deze blindenstok meet stress op straat

28 november 2019

Voor blinden en slechtzienden kan het regelmatig een grote uitdaging zijn om door een grote of drukke stad te wandelen. Het is druk, er is herrie en je moet overal op letten. Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom heeft industrieel ontwerper Thijs te Velde een oplossing bedacht: een positieve blindenstok.

De student van de Technische Universiteit Delft heeft de stok ontwikkeld samen met Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. 

Stressniveau
Het idee van de stok is simpel. De stok heeft een handvat dat het stressniveau van de persoon die de stok gebruikt meet. Door die gegevens te koppelen aan de locatie kun je zien waar slechtziende of blinden mensen stress ervaren en welke plekken je met een blindenstok zelfs liever mijdt. Daar kunnen stadsplanners dan hopelijk mee aan de slag om de straat beter en veiliger in te richten. 

Zelf getest
Zelf heeft Te Velde vier dagen met de stok door Leiden en Delft gelopen, inclusief een verduisterende bril. Hij ontdekte dat wandelen in de stad helemaal nog niet zo makkelijk bleek te zijn. Daardoor zag hij er zelfs tegenop om uit bed te komen. 

Samen met Visio wil hij de komende periode kijken of er meer tests met de stok gedaan kunnen worden. Uiteindelijk wil hij de situatie voor blinden en slechtzienden in kaart brengen en meer begrip kweken in de (grotere) steden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: