Direct door naar content
Zo maak je een gelijke gymles voor iedereen afbeelding nieuwsbericht

Zo maak je een gelijke gymles voor iedereen

03 december 2019

Niemand is hetzelfde en dat zie je waarschijnlijk bij jou in de klas ook. Dat betekent niet dat de gymles ook voor iedereen hetzelfde hoeft te zijn. Gym is juist het ideale uurtje waarin jij ook in beweging kan komen. Met een paar aanpassingen of leuke spelletjes kun jij ook gewoon meedoen! 

De kans is groot dat jij in een klas zit met grote verschillen. Misschien zit jij wel in een rolstoel terwijl veel andere kinderen niks hebben. Wat jouw niveau ook is: jij kunt altijd meedoen. Maar hoe dan? We geven een paar creatieve voorbeelden:

1. Lager net bij volleybal
Volleybal is waarschijnlijk zo’n sport waarbij jij denkt dat je aan de kant moet blijven. Maar heb je wel eens voorgesteld om het net te verlagen en van staand naar zittend volleybal te gaan. Dan is de uitdaging voor iedereen gelijk! 

2. Alternatief parcours
Een parcours of apenkooien is leuk omdat de hele gymzaal gebruikt kan worden. Vraag jouw gymdocent in zo’n geval om een alternatieve route waar jij met je rolstoel makkelijk over heen kunt rollen. Of als je bijvoorbeeld een arm mist dat je minder hoeft te klimmen en te klauteren. 

3. Tikspelletje met rusthonk
Ben jij wat minder snel dan de rest van je klas? Dan kan bij een tikspelletje een rusthonk een uitkomst zijn voor jou. Hier ben jij even veilig om rustig op adem te komen. Als jij er weer klaar voor bent dan rol of ren je weer het veld in en kun je met nieuwe energie zorgen dat jij niet wordt getikt. 

4. Rolstoel duwen 
Bij hockey of andere balsporten kun je een tweetal vormen met een klasgenoot die jou kan duwen. Dan hou jij bijvoorbeeld de hockeystick vast en kunnen jullie samen scoren! Dan laat jij gelijk zien dat je ook echt wel wat kan. 

5. Gewoon uitproberen
De belangrijkste tip is misschien wel dat je vooral met je gymdocent dingen moet uitproberen om de les een beetje aan te passen. Zo hoef je niet altijd maar aan de kant te blijven en wordt gym voor jou ook leuk! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: