Direct door naar content
Van fanatiek wielrenner tot handbiketrainer afbeelding nieuwsbericht

Van fanatiek wielrenner tot handbiketrainer

12 december 2019

“Ik vind het heel dankbaar”, zegt Dimitri Jongeneel over zijn rol als handbiketrainer. Hij is trainer bij WV Het Stadion en gaat van maart tot eind september wekelijks op zaterdagochtend op de Nedereindse Berg in Nieuwegein met een groep handbikers aan de slag. 

De keuze om als handbiketrainer aan de slag te gaan, kwam niet helemaal uit de lucht vallen. “Ik ben zelf fanatiek wielrenner geweest”, verklaart Dimitri. “Dat heb ik tot 2014 gedaan. Toen heb ik een ernstig verkeersongeval gehad, waardoor ik in het UMC ben beland.” Vanuit het UMC is Dimitri in revalidatiecentrum de Hoogstraat terecht gekomen. “Door dat ongeval ben ik afgekeurd voor mijn oude werk en ben ik begonnen me te laten omscholen, daarnaast ben ik toen bij de Hoogstraat vrijwilligerswerk gaan doen.”

Rondje handbiken
Tijdens mijn revalidatie had hij behoefte aan meer mogelijkheden tot bewegen, waardoor hij anderhalf jaar later besloot om samen met de afdeling Sport een programma op te gaan zetten. “Met dat programma konden revalidanten buiten de therapieën om met mij een rondje gaan handbiken in de omgeving. Dat heb ik een jaar of anderhalf gedaan, zo kregen zij wat extra beweging en voor mij was het weer heel leerzaam, mede omdat ik inmiddels ook aan de opleiding fysiotherapie begonnen was.”

"Je ziet mensen met nieuwe uitdagingen bezig zijn en ik weet wat het belang van fysiek actief blijven is"

Dimitri Jongeneel

Dat was ook de periode dat wielervereniging Het Stadion aanklopte bij het revalidatiecentrum. De vereniging had geen trainers meer. “Toen zijn we met een clubje van de Hoogstraat daar training gaan geven. Dat is nu 2,5 à 3 jaar geleden. Gaandeweg zijn de professionals van het groepje weggevallen vanwege andere verplichtingen, dus nu ben ik nog de enige trainer van de handbikegroep.”

Iedereen is welkom
Dimitri vindt het werken als handbiketrainer bij WV Het Stadion heel leuk, mede omdat hij zelf een sportief verleden en een verleden met revalideren heeft. “Dan zie je wel veel om je heen. Je ziet mensen met nieuwe uitdagingen bezig zijn en ik weet wat het belang van fysiek actief blijven is.” 

Dimitri werkt met een klein groepje handbikers. “Het varieert van zes tot tien per keer, uit een potentieel van zo’n twintig. Het zijn stuk voor stuk bikkels, maar problemen met vervoer en andere obstakels zorgen dat de drempel voor komst voor sommigen net te hoog komt te liggen. Maar ook met een klein groepje is het heel leuk om te doen.”

Harde kern
De handicaps binnen de groep van Dimitri variëren van een dwarslaesie tot spierziektes. “Eigenlijk is iedereen welkom! Soms is het wel lastig als je met pathologie te maken krijgt waar je nog weinig van weet, maar dan ga ik op onderzoek uit en kijk wat er mogelijk is. Mensen zijn altijd welkom. Het groepje van zes tot tien handbikers is de harde kern. Daaromheen komen vaak mensen gewoon even kijken of het iets voor hen is.”

De battle
Bij veel handbikers is er één hele bekende wedstrijd: de HandbikeBattle. “We een samenwerking met de Hoogstraat waardoor de deelnemers aan de battle bij onze seizoensopener mogen komen kijken. Dan zien ze meteen de vereniging en als ze willen zijn ze van harte welkom om te komen trainen bij ons. Binnen de groep die we nu hebben zijn er ook een aantal veteranen van de battle en mensen die graag nog eens mee zouden willen doen. Dus daar werken we elk jaar naartoe met elkaar.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: