Direct door naar content
Dion is de beste vlogger met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Dion is de beste vlogger met een beperking

14 januari 2020

“Ik dacht dat ik helemaal gek werd toen ik mijn naam hoorde”, vertelt Dion Freriks over het moment dat hij bij de Special Media Awards, voor mediamakers met een verstandelijke beperking, werd uitgeroepen tot beste vlogger. “Het is super, geweldig en helemaal gaaf.”

Dion is de man achter het YouTube-kanaal Just Friends. Tijdens een gala-avond bij Beeld en Geluid in Hilversum werd de 22-jarige Apeldoorner onderscheiden. De video’s die Dion over zijn dagelijkse leven maakt, vielen zo in de smaak dat de jury hem als beste verkoos. Vervolgens komen de felicitaties van alle kanten binnen. “Het lijkt wel alsof iedereen weet dat ik heb gewonnen”, zegt Dion opgetogen. 

Dagje Apenheul
Zo’n vijf jaar geleden begon Dion regelmatig video’s te plaatsen op YouTube. Daarin liet hij vooral zien welke spelletjes hij op de computer deed, maar sinds 2016 zijn het vooral vlogs. In dat jaar veranderde hij ook de naam van zijn kanaal van Adult gaming naar Just Friends. In zijn vlogs praat Dion over zijn leven en laat hij zien wat hij zoal meemaakt. Dat kan iets leuks zijn zoals een bezoekje aan trampolinecentrum Bounz, vakantie in Bad Bentheim of een dagje Apenheul. Maar het kan net zo goed over zijn gezondheid gaan of over zijn werk. “Ik merk dat de uitjes de meeste kijkers en reacties opleveren. De vlog over de Apenheul is meer dan achtduizend keer bekeken.”

“Ik merk dat de uitjes de meeste kijkers en reacties opleveren. De vlog over de Apenheul is meer dan achtduizend keer bekeken”

Dion Freriks

Het is het tweede jaar dat de Special Media Awards zijn uitgereikt. Uit tachtig inzendingen werden er 23 genomineerd verdeeld over acht categorieën. “Het leuke is dat mijn goede vriend René van RMJ Retromomotajolt de award voor beste YouTuber heeft gekregen. Hij komt ook uit Apeldoorn en we praten veel over onze video’s. Ik heb hem bijvoorbeeld geholpen met de juiste manier om hashtags te gebruiken.”

Vlogles
Na zijn uitverkiezing grijpt Dion de microfoon. Om mensen te bedanken, maar vooral om zijn boodschap te vertellen. “Dat je altijd voor je doel moet gaan. Ook al heb je, net als ik, een licht verstandelijke beperking. Ik heb me niet tegen laten houden door mensen die dachten dat ik niet op YouTube zou bereiken. Wanneer jij ergens in gelooft, kan je het ook bereiken.”

Doel: duizend abonees
Als onderdeel van hun prijs mogen Dion en René naar het hoofdkwartier van YouTube in Amsterdam. “We krijgen een rondleiding en ontmoeten de CEO. Ik krijg daar ook een vlogles van een heel bekende vlogger. Ik hoop op Bardo Ellens”, zegt Dion. “Door hem ben ik begonnen. Hij vindt dat iedereen zijn dromen na moet jagen en dat je dan in staat bent tot grootse dingen.” Dion heeft ook nog wel wat dromen. “Voor het einde van het jaar wil ik heel graag duizend abonnees op mijn kanaal hebben. Dat zou het jaar 2019 helemaal compleet maken.”

Kijk hier zijn terugblik op de Special Media Awards:

Kijk 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: