Direct door naar content
Gu rijdt voor derde keer rolstoelmarathon  afbeelding nieuwsbericht

Gu rijdt voor derde keer rolstoelmarathon

13 januari 2020

Toen Gu Haiyan negen jaar oud was verloor ze haar linkerbeen door een verkeersongeluk, maar haar passie voor sport bleef onverminderd groot. Op haar veertiende mocht ze zichzelf al een professioneel atlete noemen en afgelopen jaar mocht ze naar de Para Asian Games in Jakarta waar ze de gouden medaille won in het rolstoelschermen. Deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio is haar volgende doel. Dit jaar doet Gu voor de derde keer mee aan de Shanghai Marathon.

Het is vier uur in de ochtend, maar Gu Haiyan uit China is al een tijdje wakker. De twintigjarige rolstoelschermster weet dat veel mensen een selfie met haar willen vandaag, dus ze heeft wat extra tijd nodig ’s ochtends om zichzelf op te maken. Om half zes vertrekt de Chinese samen met haar teamgenoten richting de start van de marathon, waar dit jaar twintig rolstoelatleten aan meedoen.

Vermoeiend
Gu is de leider van de groep rolstoelracers die tegelijkertijd van start gaat met de rest van de 38.000 deelnemers, maar een kortere route (van vijf kilometer) aflegt. “Twee weken geleden zijn we gestart met de training voor dit evenement”, vertelt Gu die voornamelijk ’s nachts haar trainingsuren maakt. “De race is erg vermoeiend voor mij.” 

Om zeven uur klinkt het startschot. Gu en haar team wachten tien minuten voordat ook zij van start gaan zodat ze niet in de drukte zitten. “De rolstoelracers komen eraan!”, roept de DJ van de marathon. Alle mensen langs de kant juichen voor de para-atleten. Gu kan een glimlach niet onderdrukken. “Je kunt je niet voorstellen hoe erg ik geraakt was toen ik twee jaar geleden voor het eerst zoveel mensen zag die ons aan het aanmoedigen waren.”

Thee en een medaille
De rolstoelracers hebben ieders aandacht. De langzamere lopers maken ruimte zodat ze er makkelijk langs kunnen. Ruim een uur nadat ze gestart zijn, bereiken de racers de finish waar de officials ze al opwachten. Iedereen krijgt een kopje gemberthee en een medaille omdat ze de race uitgereden hebben. Gu heeft niet veel tijd om het uitgebreid te vieren. Ze neemt een halve dag rust en gaat vroeg naar bed. “De training gaat morgen gewoon weer door!”

Bron: Shine.cn

Foto: Xu Lingchao / SHINE

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: