Direct door naar content
Prothese met parkeersensoren voor blinde Tomasz afbeelding nieuwsbericht

Prothese met parkeersensoren voor blinde Tomasz

18 december 2019

Je bent blind en je been moet worden geamputeerd. De meesten zullen dan denken dat ze hun hele leven aan een rolstoel gebonden zijn, zo niet Tomasz Strugala uit Polen. Met hulp van orthopedische techneuten uit Rzeszów kan hij nu weer lopen dankzij een slimme prothese. 

Tomasz uit de Poolse stad Rzeszów is inmiddels al tien jaar blind en recent is ook zijn been vanaf boven zijn knie geamputeerd. Maar in plaats van zich te laten beperken door een rolstoel besloot hij zijn geluk te beproeven met een kunstmatig been. Met zijn verhaal inspireerde Tomasz de techneuten van RZO (Rzeszów Orthopaedic Works) en zij gingen op zoek naar een passende oplossing voor hem. 

400 per jaar
RZO heeft al jarenlange ervaring in het maken van protheses. “We maken er meer dan vierhonderd per jaar”, vertelt Mariusz Grela. “Nadat we de specificaties hebben gekregen waar de prothese aan moet voldoen, gaan we aan de slag om een innovatieve oplossing te bedenken die helemaal past bij de patiënt.” 

Parkeersensoren
Twee medewerkers van RZO, Rafal Murias en Rafal Borkowski, kwamen voor de prothese van Tomasz op het idee om de vergelijking te trekken met parkeersensoren van auto’s. De beweegsensor gebruikt twee technologieën: ultrasonisch en laser. Daarmee kunnen afstanden gedetecteerd worden. De sensoren zijn erop gebouwd om obstakels voor of achter de patiënt te ontdekken en de afstand daarvan te meten. Op ingenieuze wijze wordt dan de drager van de prothese gewaarschuwd door middel van piepjes dat er een obstakel is. Na een aantal proefversies werkt de sensor nu perfect en kan Tomasz weer lopen. 

Speciale wensen
Dit is niet de eerste keer dat RZO protheses maakt voor patiënten met speciale wensen. In het verleden heeft het Poolse bedrijf ook al eens een struisvogel, drie honden en een pony weer helpen lopen. Momenteel is het bedrijf bezig om een prothese te ontwikkelen voor een hertje van vier maanden oud (Bambi). 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: