Direct door naar content
Met en zonder beperking samen in één klas afbeelding nieuwsbericht

Met en zonder beperking samen in één klas

18 december 2019

Als je een lichamelijke beperking of chronische aandoening hebt dan ben je vaak op speciale scholen aangewezen. Daar zit je dan met anderen die net als jij aangepast onderwijs krijgen. Op het Dominicus College in Nijmegen pakken ze dat anders aan. Dat is de enige school in Nederland waar havo- en vwo-leerlingen met en zonder beperking samen in één klas zitten. 

Op het eerste gezicht lijkt het Domincus College een middelbare school als vele anderen: een grote aula en gangen met lokalen. Maar op de eerste verdieping is een veel bredere deur gemaakt die toegang geeft tot een aparte vleugel. Onder de naam ‘De Monnikskap’ krijgen leerlingen met een beperking in ruime lokalen les. Het bijzondere aan deze school is dat je als leerling met een beperking niet gescheiden van de ‘reguliere’ leerlingen op de school blijft. Die bredere deur staat dus wagenwijd open. 

Accepteren
Zo zit de 16-jarige Noa voor de vakken Duits, Engels en filosofie in haar rolstoel tussen leerlingen zonder beperking uit Vwo-4. “In mijn klas zijn ze oud genoeg om dat te accepteren”, zegt ze in een artikel in Trouw. 

Gezamenlijk brugklaskamp
De school vindt het belangrijk dat de leerlingen met en zonder beperkingen mengen, omdat dat ook voor meer onderling begrip zorgt. Een goed voorbeeld daarvan is het gezamenlijke brugklaskamp en uitstapjes naar bedrijven in de buurt. 

Meer Monnikskap scholen
Doordat het Dominicus College uniek is in Nederland, is de school ook erg gewild onder middelbare scholieren met een beperking. Een meisje uit Breda verhuisde zelfs voor de school naar Nijmegen. Dat zij zo graag op de unieke Dominicus College wilde, maakt de school trots. Tegelijkertijd vinden ze ook dat de enorme reistijd of zelfs het moeten verhuizen niet nodig zou moeten zijn. Het zou natuurlijk voor leerlingen met een beperking veel beter zijn als er meer Monnikskap scholen bij komen in Nederland.

Bron: Trouw

Bekijk hier ook een filmpje over De Monnikskap:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: