Direct door naar content
De 10 unieke hoogtepunten van 2019 afbeelding nieuwsbericht

De 10 unieke hoogtepunten van 2019

19 december 2019

Voor we dit jaar uitknallen met vuurwerk, oliebollen en champagne, blikken we nog één keer terug op 2019. Dit waren onze hoogtepunten van het afgelopen jaar: 

KPN Schaatsvriendendag
Op zondag 19 februari was de tiende editie van de KPN Schaatsvriendendag en het was weer een groot feest! Alles was mogelijk voor de schaatsvrienden: met met je rolstoel het ijs op, schaatsles, (rolstoel)curling, priksleeën, Icebykes en een hele grote glijbaan. Bekijk hier de aftermovie. 

ABNAMRO World Tennis Tournament
Tijdens het ABNAMRO World Tennis Tournament stond Ahoy Rotterdam in het teken van tennis. Het rolstoeltennistoernooi werd gewonnen door Stephane Houdet. Tussen de wedstrijden door gaf Esther Vergeer ook allerlei clinics rolstoeltennis aan kinderen. 

Jetze Plat verpulvert werelduurrecord
Paralympisch kampioen Jetze Plat ging op 13 maart op de wielerbaan in Alkmaar keihard te keer op zijn handbike en reed een record van 44 kilometer en 749 meter. Daarmee verbeterde hij het oude record van Geert Schipper (42 kilometer en 165 meter). 

WK Snowboarden
In maart deed TeamNL bij het WK Snowboarden in Phya goede zaken. Lisa Bunschoten veroverde twee keer op de onderdelen cross en banked slalom. Ook haar vriend Chris Vos greep twee keer een medaille bij het WK in Phya. Vos won zilver en brons. Voor debutant Anne Garttetner was er brons. 

Special Olympics World Games
De Special Olympics World Games in Abu Dhabi in maart waren voor de 64 Nederlandse sporters een fantastisch sportevenement met veel gezelligheid en vooral ook veel medailles. Zo waren er gouden, zilveren en bronzen medailles in het zwemmen, handbal, judo, paardrijden, atletiek en wielrennen. Het was vooral weer een toernooi vol bijzondere momenten.

Als1Team Challenge
Ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport Bas Tietema ging op 31 maart van start voor een bijzondere actie: de Als1Team Challenge. In 7 dagen fietste hij langs alle 18 eredivisie stadions, om uiteindelijk na 1500 km met zijn route het logo van Fonds Gehandicaptensport te vormen. 

Rolstoelbasketbal vrouwen Europees kampioen 
Het EK rolstoelbasketbal werd dit jaar in Rotterdam georganiseerd. Het toernooi werd door dan 4000 bezoekers bezocht en het plaatje was helemaal compleet toen de Nederlandse vrouwen de Europese titel wonnen in de finale. Daarmee verzekerden ze zich ook nog van een ticket voor de Paralympische Spelen van Tokio. De aftermovie zag er zo uit:

WK Paracycling Apeldoorn en Emmen
Nederland had dit jaar twee WK’s Paracycling: op de baan en op de weg. Bij het WK op de baan behaalde Nederland maar liefst negen medailles. Caroline Groot won goud op de 500 meter tijdrit. Bij het WK op de weg waren de Nederlanders nog succesvoller met zeven gouden medailles, vier zilveren medailles en twee keer brons. Jetze Plat was daar goed voor twee keer goud. 

WK Para Atletiek
In november leverde het WK Para Atletiek in Dubai voor Nederland grote successen op. Ranki Oberoi behaalde de wereldtitel in het verspringen en Ronald Hertog won goud op de 200 meter. Verder behaalde Marlène Gansewinkel het zilver op het onderdeel verspringen. Op de 100 meter behaalde zij ook zilver en stond zij op het podium naast Kimberly Alkemade die brons pakte.

Uniek Sporttalent Verkiezing
Ook dit jaar organiseerden we weer de Uniek Sporttalent verkiezing. Tijdens het Benefietdiner van Fonds Gehandicaptensport werden de winnaars gehuldigd door Humberto Tan. Rolstoelbasketbaltalent Matz Brouwer, Zwemtalent Pedro Heynen en majorette-team ParaDoskonale gingen er vandoor met de titel Uniek Sporttalent 2019. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: