Direct door naar content
“In Amsterdam bieden we alle smaken van sport” afbeelding nieuwsbericht

“In Amsterdam bieden we alle smaken van sport”

19 december 2019

In Amsterdam wonen veel verschillende mensen die ook verschillend willen sporten. Die wens is voor mensen met een beperking niet anders dan voor mensen zonder beperking. De gemeente Amsterdam vindt het daarom belangrijk dat jij ook kan sporten waar jij dat wil. Dat kan in de hoofdstad bij allerlei verschillende sportclubs, sportscholen en andere initiatieven. 

Matthijs Künzel houdt zich als programmamanager gehandicaptensport bij de gemeente Amsterdam bezig met alles wat bij sporten met een beperking komt kijken. “Wat voor mij voorop staat is dat we iedereen structureel zelfstandig willen laten sporten in.” Dat je in Amsterdam de vrijheid hebt om te kiezen uit allerlei sporten en clubs vindt hij daarom ook zo mooi. “Dat is ook mijn definitie van inclusief sporten. Dat je als stad verschillende vormen van sport faciliteert en dat de persoon zelf kan kiezen waar hij kan sporten. We vinden het belangrijk dat je moet kunnen sporten waar jij je thuis voelt.”

Steeds vaker samen
In Amsterdam heb je drie soorten van sportaanbod. Allereerst is er specialistisch aanbod, denk daarbij aan Only Friends in Amsterdam-Noord. Dit mooie sportcomplex is vooral voor sporters met een beperking. Het tweede zijn sportclubs met een apart aanbod voor sporters met een beperking. Je sport dan in een apart team binnen een vereniging waar ook sporters zonder beperking lid zijn. Het derde is geïntegreerd aanbod waar je met mensen zonder beperking sport. “Bij sportscholen, fitnesscentra en yogastudio’s, maar ook bij sportverenigingen zie je steeds vaker dat sporters met en zonder beperking samen in een groep zitten. En dat gaat ook prima!”

Amsterdamse Pluim
Bij de uitreiking van de Amsterdamse Pluim tijdens het Sportgala van Amsterdam komen elk jaar weer mooie voorbeelden voorbij van dit soort sportaanbieders. Deze prijs wordt uitgereikt aan een vereniging of organisatie die uniek aanbod heeft voor mensen met een lichamelijke beperking, chronische ziekte of verstandelijke beperking. De zes genomineerden werden bezocht en beoordeeld door een panel van mensen met een beperking. Zij bekeken de locaties onder andere op toegankelijkheid. Uiteindelijk bleven daarna drie genomineerden over die ook alle drie uniek zijn. Zo biedt The Big Lab Sportcentrum bokstrainingen voor parkinsonpatiënten en bij Switch2Move geven ze dansles aan mensen in een rolstoel. De winnaar van de Amsterdamse Pluim 2019 was Beter Judo, waar judoka’s met een beperking samen plezier maken. Zie ook dit bericht over de uitreiking. 

Foto: Merijn Soeters

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: