Direct door naar content
Deze stressmeter kan Patrick een stem geven afbeelding nieuwsbericht

Deze stressmeter kan Patrick een stem geven

15 januari 2020

Stel je voor: je hebt stress, maar je kunt niet vertellen waarom. Dat is natuurlijk heel vervelend. Dankzij de stressmeter van Erwin Meinders krijgen ook de mensen die niet kunnen praten straks een stem. “We proberen zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.”

Patrick had schoenen die knelden, maar zelf kon hij daar niks over zeggen. Hij is ernstig verstandelijk gehandicapt en zegt nooit iets. “Hoe geef ik Patrick een stem?”, vroeg vrijwilliger Erwin Meinders zich af. Hij bedacht een stressmeter. Deze is op dit moment nog niet helemaal af. Het meet al hartslag, transpiratie, temperatuur en beweging, maar Erwin wil daar nog graag geluid aan toevoegen. “We denken dat het systeem via stemvolume en intonatie emoties kan herkennen”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad. 

Handig voor zorgprofessionals
Het stressbandje, dat HUME heet, moet zorgprofessionals gaan helpen mensen zoals Patrick beter te begrijpen. Met behulp van alle variabelen en slimme algoritmes geeft het polsbandje een waarschuwing als er een toename van stress is. Op basis daarvan weten de zorgprofessionals dan dat er iets aan de hand is en kunnen ze op zoek naar de bron van stress, zoals een paar knellende schoenen. 

Stressscore
Voordat HUME op de markt komt, zijn er proefstudies gedaan. Onder meer Severinus uit Veldhoven deed daaraan mee. Tijdens de proefstudie worden verschillende cliënten van Severinus gefilmd terwijl ze het bandje dragen. Twee professionals bekijken onafhankelijk van elkaar die beelden en geven van seconde tot seconde een stressscore. Zo krijgt Mentech extra data voor het uiteindelijke systeem.

Proefpersonen
Die nieuwe data is handig voor Mentech, maar ook voor Severinus. De proefpersonen kampen namelijk allemaal met een zorgvraag die mogelijk stressgerelateerd is. “Zo is er een cliënt die zichzelf helemaal kapot krabt. We weten niet waardoor het komt”, zegt Erwin. “De zorgprofessionals willen weten waar dat krabben vandaan komt. Wij proberen in kaart te brengen wat bij de cliënt voor spanning zorgt.” 

Het ultieme doel van Erwin is om mensen zoals Patrick een stem te geven. “Uiteindelijk weet je nooit zeker hoe hij zich voelt. Als je hem vraagt hoe hij zich voelt, dan krijg je gewoon geen antwoord. En iedereen om hem heen gaat dan iets vinden van zijn gevoel. Wat is dan de waarheid? Dat is precies het probleem dat we hebben. Wij proberen zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.”

Bron: Eindhovens Dablad

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: